ABC-saaret ovat nimitys Venezuelan rannikon läheisyydessä Karibianmeressä sijaitseville saarille Aruballe, Bonairelle ja Curacaolle. Saaret tarjoavat lomailijalle kiireetöntä nautiskelua, miellyttävää ilmastoa aurinkotakuulla leppoisan merituulen kera sekä tietenkin maailman upeimmat valkoisina hohtavat hiekkarannat turkoosilla merellä…
ABC-saarilta löytyy lomalaiselle monipuolisia mahdollisuuksia perinteisestä rantalomasta ja golfista syvänmeren kalastukseen, snorklaukseen, surffaukseen ja sukellukseen. Saarilta löytyy hyviä ostosmahdollisuuksia, vilkasta yöelämää, kulttuurielämyksiä, kaunista luontoa ja upeat vesiurheilumahdollisuudet. Saaret ovat kuitenkin keskenään erilaisia ja jokaisella näistä lomaparatiiseista on omat erityispiirteensä ja historiansa. Paras tapa tutustua näihin pikkuriikkisiin saariin on tehdä omatoiminen saarihyppely.
ABC-saarten historiaa leimaa vahvasti länsiafrikkalainen perintö: orjuus. Saaren asukkaissa on paljon Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisiä. Kulttuuriperintöä pidetään yllä myös kielessä, sillä portugalia ja espanjaa muistuttava ja länsiafrikkalaisilla murteilla höystetty papiamentu on orja-ajan perintöä. Orjat kehittivät tämän hauskan kuuloisen kielen aikoinaan pystyäkseen kommunikoimaan keskenään niin, etteivät isännät ymmärtäisi.
Onnistuneen loman takaa caribbean time; se on aikaa, jossa kellolla ei ole tärkeää roolia, sekä caribbean style; kaikki kyllä hoituu, ei vain tiedä milloin.. . Näistä selviää parhaiten säätämällä itsensä samaan moodiin jo ennen lähtöä tai viimeistään kohteessa. Niihin tottuu yllättävän helposti, kuten tästäkin vuodenvaihteessa 2017-18 tehdystä 19 päivän lomasesta, mistä tuli loppujen lopuksi yli kolmiviikkoinen seikkailu…
Matkustaminen
Suomesta ei ole suoria reittilentoja ABC-saarille ja siksi saarelle lennetään jonkin eurooppalaisen tai amerikkalaisen suurkaupungin kautta. Jos haluaa helpoimman reitin, kannattaa valita KLM:n suorat lennot ja lähtö Amsterdamista, sillä onhan kyse Alankomaiden hallinnoimista saarista. Lentobudjetti tosin lähes puolittuu, jos valitset välilaskulliset lennot Amerikan kautta ja varaudut viettämään väliyön esim. Atlantassa, kuten me teimme. Takaisin meidän oli tarkoitus lentää välistopilla New Yorkin kautta, mutta vuosisadan lumimyrsky Amerikan itärannikolla muutti paluulennon suunnitelmia.
Saarihyppely on syytä suunnitella etukäteen, sillä saarten välillä ei ole lauttaliikennettä, joten siirtymät tapahtuvat pienillä potkurikoneilla. Varasin siirtymälennot jo Suomesta käsin sky-toursin kautta.
Aruba – One Happy Island
Aruban saari on varsin pieni, 31 kilometriä pitkä ja 10 kilometriä leveä, mutta tekemistä ja kokemista riittää. Aruba on saarista vilkkain ja oikea kohde juhlijoille ja ehkä siksi erityisesti amerikkalaisten suosiossa. Rannat pullistelevat luksushotelleja uima-altaineen, kasinoineen ja yökerhoineen.
Aktiivilomailijoita ja auringonpalvojia ajatellen ilmasto on mitä ihanteellisin; lämpötila pysyttelee aina 28 asteessa ja mereltä puhaltava tuuli leyhyttelee liian kuumuuden iholta.
Aruballa tuulee aina idästä, ja sen takia lähes kaikki hotellit ovat länsirannikolla. Tuulen suunnan voi tarkistaa rantojen divi-puista: pöheikkö kasvaa aina puun läntisellä puolella.
Pääsääntöisesti omatoimimatkalaisina ja pidemmillä reissuilla meillä on tullut tavaksi vaihtaa majapaikkaa reissun aikana. Siihen liittyen hyväksi lomanaloittajaishotelliksi on usein valikoitunut all inclusive hotelli. On helppoa päästä lomamoodiin, kun saa vain olla ja nauttia kaikesta valmiista ja ainoa pakollinen päätös on ruokapaikan valinta… Kuitenkin, muutama päivä all inclusivea on ihan riittävästi.
Tamarijn Aruba on yksi kolmesta vierekkäisistä Divi Aruba -hotellista Divi beachilla ihan hotellialueen alkupäässä pääkaupungista katsottuna. Alue on laaja ja samaan ketjuun kuuluvien hotellien palvelut olivat (valtaosin) käytössämme loman ajan. Tosin Tamarijnin 9 ravintolaa ja 7 baaria pitivät meidät riittävän kylläisinä ruoan ja juoman suhteen.
All inclusivessa kaikki on helposti saatavilla ja etukäteen maksettu eikä tarvitse olla jatkuvasti availemassa lompakkoa. Vaikka varaushetkellä hinta saattaa tuntua korkealta, kokonaiskustannus jää kuitenkin maltilliseksi.
Tekemistä, näkemistä, kokemista…
Aruban suurin valtti ovat upeat, valkohiekkaiset rannat. Maailman kauneimpiin rantoihin lukeutuvat Palm Beach ja Eagle Beach löytyvät (tietysti) saaren länsirannalta. Yhtenäistä rantaviivaa, valkoista hiekkaa, turkoosia merta, baareja, aurinkoa, aurinkosuojia, vesihuveja jatkuu yli 11 kilometriä. Vaikka ranta kuhiseekin elämää, vauhtia, aktiviteetteja, voit halutessasi löytää myös aivan oman ja hiljaisen rantapoukaman.
Jos makoileminen palmun varjossa eksoottista drinkkiä siemaillen kyllästyttää, aina voi sukeltaa pinnan alle! Aruballa voi harrastaa mm. laitesukellusta, pintasukellusta, purjelautailua, leijalautailua, syvänmeren kalastusta, varjoliitoa, tai kuivalla maalla rantatennistä ja -lentistä ja pyöräilyä.
Oranjestad
Aruban pääkaupunki on noin 30 000 asukkaan Oranjestad. Kaupunki perustettiin vuonna 1796 ja siitä käytettiin yleisesti nimeä Paardenbaai (suomeksi hevosten lahti). Kaupunki nimettiin 1800-luvulla kuningas Willem van Oranje-Nassaun mukaan Oranjestadiksi.
Pienen pääkaupungin ostostarjonta on runsasta, luksuksesta rihkamaan. Aruballa pysähtyy valtaisia risteilyaluksia pullollaan ostohaluisia ja maksukykyisiä asiakkaita.
Värien kirjoa Curacaossa
Curacaon matkailumainos sanoo: ”Jos Curacao olisi maalaus, sen piirtämiseen tarvittaisiin koko väripaletti.” Se on juuri näin! Upea värien kirjo näkyy kaikkialla – valkoisena hohtava hiekka, sinisen kaikki vivahteet meressä, Willemstadin pastellinväriset julkisivut, markkinakojujen värikkäät trooppiset hedelmät ja maaseudulla auringon paahtamissa kasveissa vihreän ja ruskean eri sävyt.
Legendan mukaan syy talojen värikkyyteen johtuu kuvernöörin silmäsairaudesta. Kuvernööri Albert Kikkertin silmät ärtyivät valkoisina hohtavista rakennuksista. Lääkäri kehotuksesta kuvernööri kokeili alkoholia kivun lievitykseen, mutta nyt särki päätäkin silmien lisäksi. Niinpä kuvernööri päätti hankkiutua eroon valkoisista taloista saarella ja määräsi kaikki maalaamaan talonsa jollain värillä – paitsi valkoisella. Kuvernöörin kuoltua paljastui, että hän omisti siivun maalitehtaasta. Voi siis olla, ettei kuvernöörin silmiä vaivannut mikään. Business man!
Curacaon löysivät espanjalaiset merenkävijät vuonna 1499. Valloittajat lähettivät saaren asukkaat Karibian muille saarille. Aikoinaan Curacao ei kuitenkaan kelvannut espanjalaisille, koska saarelta ei löytynyt mitään rikkauksia. Vuonna 1634 Curacao tuli Alankomaiden haltuun ja samana vuonna perustettiin pääkaupunki Willemstad. Curacao on ollut merkittävä orjakaupan keskus. Saari oli välillä myös Brittien alusmaa, kunnes siirtyi jälleen Alankomaille vuonna 1816. Saaren elämäniloinen rytmi juontaa juurensa menneeseen historiaan – se onkin napannut parhaat palat niin afrikkalaisesta, eurooppalaisesta kuin länsi-intialaisesta elämänmenosta. Curacaolla asuu noin 155 000 ihmistä, joista puolet saaren pääkaupungissa Willemstadissa. He edustavat yli 40 eri kansalaisuutta. Curacao on suurin ABC-saarista ja sillä on tarjota eniten kulttuuria; museoita, musiikkia ja taidetta.
Curacaon lipussa on keltainen raita ja kaksi tähteä sen yläpuolella. Sininen tausta kuvaa merta ja taivasta. Keltainen raita kuvaa kirkasta aurinkoa, joka paistaa saarelle. Tähdet kuvaavat Curacaoa ja Klein Curacaoa (asumaton saari Curacaon kaakkoispuolella) mutta myös rakkautta ja iloa. Tähtien viisi sakaraa kuvaavat maanosia, joista curacaolaiset ovat kotoisin.
Vilkasta kaupunkielämää Willemstadissa
Pastellinsävyinen pääkaupunki Willemstad tarjoaa vilkasta kaupunkielämää siirtomaa-ajan tunnelmassa, jota ryydittää leppoisa karibialainen elämänmeno. Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon valitussa kaupungin keskustassa on myös vilkas satama.
Kura Hulandan orjamuseo
Kulttuurin ja historian nälkäisen kannattaa ehdottomasti poiketa Kura Hulandassa ja muissa Curacaon lukuisissa mielenkiintoisissa museoissa, jotka valottavat alueen historiaa ja taidetta.
Kura Hulandan orjamuseossa voi tutustua läheisesti, miten orjakauppa Afrikasta Amerikkaan ja Karibialle 1600- ja 1800-luvulla muutti maailman ikuisesti. Museo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Willemstadin satamassa, jossa hollantilaiset yrittäjät aikoinaan kävivät kauppaa ja kuljettivat orjuutettuja afrikkalaisia muiden ”kaupallisten tavaroiden” ohella. Täällä näkee koko orjakaupan kokonaisuudessaan orjien sieppauksesta Afrikassa ja uuteen maailmaan siirtymiseen. Täällä hoksaa myös, miten afrikkalainen ja monipuolinen kulttuuriperintö on vaikuttanut curacaolaisten (ja muihin karibian yhteiskuntiin) tähän päivään asti.
Liikkuminen saarella
Curacao on näistä saarista suurin; 68 kilometriä päästä päähän ja leveimmilläänkin 11 kilometriä ei silti tunnu kovin isolta. Tällä kiehtovalla saarella on vaikka kuinka paljon nähtävää, joten kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan myös sen ulompiin osiin. Julkinen liikenne on saarella rajoitettua. Eniten saaresta saa irti vuokraamalla auton, jolla pääsee kätevimmin esimerkiksi Westpuntin rannoille ja Boca Tablan lähellä sijaitsevalle dramaattiselle pohjoisrannikolle.
Eteläisellä rannikolla on 38 rantaa vieri vieressä. Leppoisaa rantapäivää voi viettää pienessä kalliopoukamassa tai pitkällä hiekkarannalla. Vesi on kristallinkirkasta ja houkuttelee sukeltamaan mielenkiintoisille hylyille ja koralliriutoille, tai porskuttelemaan rantavedessä snorkkelin kanssa. Curacao onkin yksi maailman parhaita sukelluskohteita. Päivän aikana ehtii ajella koko saaren ympäri ja pysähtyä rannoilla ja nähtävyyksillä.
Curacaon likööritehdas
Monet matkailijat tuntevat syvänsinisen Blue Curacao -liköörin, jota löytyy baarikaapeista ympäri maailmaa. Aikoinaan espanjalaiset yrittivät kasvattaa valencian appelsiiniä saarella – huonolla menestyksellä. Lajike jalostui pikkuhiljaa omaksi lajikseen, vihreitä ja kitkeriä appelsiineja tuottavaksi laraha-appelsiiniksi. Nämä syötäväksi kelpaamattomat appelsiinien kuoret päätyivät kuivattuina Curacao-liköörin mausteaineeksi. Curacaolla voi vierailla likööritehtaalla tutustumassa tuotteeseen, jota on valmistettu jo vuodesta 1896 saakka. Opastetun kierroksen voi varata täältä.
Curacao on jännä vastakohtien kaupunki. Se on täydellinen valinta sinulle, joka haluat lomaltasi muutakin kuin rantoja, uima-altaita ja turistimenuja.
Blue Bay -golf – pelaamista kauniin luonnon keskellä
Saarelta löytyy useita kivoja golfkenttiä hotelleineen, me majoituimme yhdessä niistä. Hotellin nimi on Bayside Boutique Hotel ja se sijaitsee aivan Blue Bay -golfklubin läheisyydessä. Huonehintaan sisältyi mojovat alennukset kierroksista varusteineen. Hotellin ympäristössä oli viihtyisä rannan poukama monipuolisine palveluineen.
Visuaalisesti Blue Bayn golfkenttä on nähtävyys sinänsä. Suunnittelija William ’Rocky’ Roquemore on hyödyntänyt täydellisesti luonnollisia korkeuseroja, hiekkaa, merta ja kiviä, ja lopputulos on ilo silmälle. Paikka paikoin kenttä on aika kuiva tyypilliseen curacaolaiseen tapaan. Caddyna minulla on aikaa ihastella kasvillisuuden monimuotoisuutta, erityisesti kaktuksia. Niin, eihän siellä juuri muita kasvakaan!
Curacaolta matka jatkuu pienkoneella lentäen rauhalliselle Bonairen saarelle. Saarten välillä ei ole lauttaliikennettä, mutta isojen risteilijöiden ohjelmaan nämä saarten satamat kuuluvat.
Bonaire ylpeilee vedenalaisilla nähtävyyksillä
Bonaire on Alankomaihin kuuluva, erityisasemassa oleva kunta Karibianmerellä.
Bonaire on saarikolmikosta rauhallisin – varsinkin niinä päivinä, kun risteilyalukset eivät ole ankkuroituneina satamaan. Ero on valtava risteily- ja ei-risteilypäivän välillä; Pikkuruisen pääkaupungin pikkuputiikit eivät edes ole auki ilman risteilyaluksia. Jos Aruban ja Curacaon hälinä ja ihmisten vilinä eivät miellytä, kannattaa ottaa rauhoittumisen suunta Bonairelle. Saari on hintatasoltaan hieman korkeampi, mutta oma rauha ja paikallisten vieraanvaraisuus ovat hintansa arvoisia.
Bonaire on vuosi vuodelta äänestetty parhaimpien sukelluskohteiden joukkoon. Eikä ihme, sillä onhan snorklaus ja sukellus Bonairen kristallinkirkkaissa vesissä upeiden korallien ja värikkäiden kalojen seassa mieleenpainuva kokemus niistä pitäville. Koralliriutta kiertää Bonairen ympäri ja saaren koko rannikko on luonnonpuistoa. Pyöräillen pääsee kiertämään vaikka koko saaren ja kuuman lenkin lomassa voi pulahtaa rauhalliseen poukamaan viilentävään veteen.
Bonairella meidän majapaikaksi valikoitui Terramar Luxury Apartments. Huoneiston koko, sijainti ja upeus yllätti totaalisesti paikan päällä. Omistaja on hollantilainen ja vuokran hintaan kuului myös uunituoreen auton vuokra.
Terramar Luxury Apartments sijaitsee aivan Kralendijkin keskustassa rantakadun varrella.
Bonairella on vain kaksi kaupunkia; pääkaupunki Kralendijk ja Rincon. Päiväsaikaan pienen pääkaupungin keskusta on täynnä risteilyturisteja. Illansuussa väki palailee aluksille ja kaupunki hiljenee. Mikään shoppailijan paratiisi Kralendijk ei ole, mutta muuten oikein sympaattinen pikku kaupunki hyvine ravintoloineen – erityisen hyvää ja välitöntä on asiakaspalvelu.
Rincon on Bonairen vanhin kylä ja se sijaitsee keskellä saarta. Suojainen sijainti suojasi espanjalaisia merirosvojen hyökkäyksiltä ja hollantilaiset majoittivat tänne orjansa, jotka työskentelivät suolaplantaaseilla saaren eteläosassa. Rinconiin majoitettujen orjien työolot olivat surkeat; kotiin he pääsivät vain viikonloppuisin, muuten he nukkuivat pienissä kivihökkeleissä maalattialla suolaplantaaseilla.
Bonairen saari on noin 40 kilometriä pitkä ja leveimmilläänkin vain 8 kilometriä. Täällä kulkiessa kiinnittää huomiota eriskummallisiin asioihin, kuten siihen, että saarella ei ole liikennevaloja ja Highway saa aivan uuden merkityksen. Katuvalotkin palavat vain pääkaupungissa. Julkista liikennettä ei ole.
Kun ajat pitkin tuulenpuoleista rannikkoa, älä anna nimen ”Queen’s Highway” johtaa sinua harhaan. Vilkkaan moottoritien sijaan tämä on kapea, toisinaan pölyinen tie, joka seuraa pohjoista rantaviivaa ja muuttuu lopulta yksisuuntaiseksi. täällä et voi eksyä ja vauhti: se on hidas. Mutta lomalla näin kauniilla maisemilla, kenellä on kiire?
Yksi mielenkiintoisimpia käyntikohteita löytyy Rinconin pienestä kaupungista. Se on Cadushy Distillery on Bonairen ainoa tislaamo. Sen erikoisuus on kaktusvodka, mutta sieltä löytyy iso kirjo erilaisia artesaanialkoholeja. Cadushy Distilling- tiimi on tehnyt jokaiselle hollantilaiselle Karibian saarelle oman nimikkoliköörin, joka perustuu näiden saarten perinteisiin.
Kierroksella Cadushy Distilleryssä voit nähdä, kuinka maailman ainoa kaktuslikööri syntyy. Ja tietysti kierroksen jälkeen saat maistaa joitain tuotteita… tai kaikkia. Tislaamon upeassa puutarhassa voi nautiskella juomia ikivanhojen Calbas-puiden alla ja katsele paikallisia Lora-papukaijoja ja muita trooppisia lintuja, jotka räkättävät vain muutaman metrin päässä.
Loma loppuu – tai sitten ei…
Ihana rauhoittuminen Bonairella oli täydellinen lopetus lomalle. Lento taas pienkoneella Aruballe takaisin ja viimeinen yö ennen paluulentoa kotiin. Pelon sekainen jännitys hiipi mielen sopukoihin, kun luimme New Yorkia riepottelevasta vuosisadan lumimyrskystä. Eikä aikaakaan, kun lennontila muuttui perutuksi ja päässä rupesi surraamaan ajatus: mitä seuraavaksi ja olisihan se ihan kiva kotiinkin päästä. Aamulla aikaisin lentokentälle jonottamaan palvelutiskin aukeamista, sillä puhelinlinjat olivat kaikki varattuina… Pian meille selvisikin, että ensimmäinen mahdollinen pois pääsy saarelta onnistuisi kolmen päivän päästä; koneessa on kolme paikkaa jäljellä – otatteko tämän lennon…? Takanamme oleva jono nopeutti päätöksen tekoa!
Peruuntuneen lennon jälkeen meni hetki saada lomamoodista kiinni. Melkoinen työsarka on ilmoittaa kotiin ja töihin myöhästymisistä, mutta näille asioille ei vain mitään voi. Onneksi saimme käännettyä asian voitoksi: lisää aurinkoisia lomapäiviä ja saimme vielä suorat lennot Amsterdamiin eli ne, joissa alun perin säästin 🙂
Hotelliksi valitsimme Tropicana Hotellin, mikä nykyään tuntee nimen Eagle Aruba Resort & Casino. Olin aiemminkin katsellut tätä hotellia, joten se helpotti ja nopeutti päätöksen tekoa. Paikan parasta antia oli hieno Eagle Beach -ranta, jossa vietimmekin aikaa päivällä ja vielä illallisen aivan veden rajassa kynttilän valossa.
Isäntä kävi illan päätteeksi vielä nappaamassa Casinolta retkirahat seuraavan päivän huikeaan aktiviteettiin. Päätimme ottaa extrapäivistä kaiken irti ja niinpä suuntasimme mönkijäajelulle saaren pohjoisosaan.
UTV Off-Road Adventure
Hassun hauska tapa tutustua Aruban karuun luontoon ja pohjoisrannikkoon on tehdä puolipäiväretki UTV-autolla. Tällä 4 tunnin ajomatkalla pääsee käymään Philip´s Animal Gardenissa, Alto Vistan kappelissa, Baby Bridgellä, Bushiribanan raunioilla ja Natural Bridgellä. Meidän ikimuistoisen matkan tarjosi Around Aruba Tours.
Philip´s Animal Garden on saaren suurin eksoottisten eläinten suojelualue. Varsinainen retki alkoi sieltä eläinten ruokinnalla. Maistelupussukka kuului retken hintaan!
Aurinkolasi- ja maskipakko kummastutti lähdön hetkellä, muttei kauaa: Pölypilvien läpi ei välillä meinannut nähdä mitään. Jos tykkäät hyppiä lätäköissä, etkä tule huonovointiseksi missään keikkuvassa laitteessa, tykkäät varmasti tästä… Upeat maisemat (onneksi) palkitsevat joka käänteessä!
Alto Vistan kappeli on pieni mutta värikäs pyhiinvaeltajien kirkko. Se on historiansa ja kokonsa vuoksi suosittu nähtävyyskohde.
Seuraava pysäkki oli Natural Bridge, jonne kivimuodostelma on luonut sillan.
Merirosvot käyttivät aikoinaan luonnonkivestä rakennettuja Bushiribanan raunioita piilopaikkana. Nyt nämä rauniot tunnetaan ”Kultatehtaana”, sillä 1800-luvulla täällä käsiteltiin läheisten kukkuloiden kaivoksista peräisin olevaa malmia. Vuonna 1824 saarelta todellakin löydettiin kultaa.
Seuraavaksi saavuimme Arikokin kansallispuistoon Aruban itärannikolla. Natural Pool on luonnon oma uima-allas, jota suojaavat kalliomuodostelmat. Allas sijaitsee vaikeakulkuisen maaston kätköissä, mutta etsiminen kannattaa!
Neljän tunnin reissun jälkeen olet likainen, nälkäinen ja janoinen, mutta taas yhtä hauskaa kokemusta rikkaampi!
Lopuksi jaettavaksi vielä yksi upeimmista ruokaelämyksistä…
Madame Janette: elävää musiikkia, hienoa ruokaa, upea henkilökunta, kaunis puutarha ja herkullisia juomia upeassa miljöössä. Ravintolan mainokseen ”Tule nauttimaan kanssamme illasta luodaksesi muistoja, jotka kestävät koko elämäsi” on helppo yhtyä.