You are currently viewing Mausteinen gulassikeitto lämmittää pakkasella

Mausteinen gulassikeitto lämmittää pakkasella

  • Artikkelin kategoria:Ruoka

Yksi meidän perheen ehdottomia lempiruokia on unkarilaistyylinen Gulassikeitto. Gulyás tarkoittaa lehmipaimenta ja alun perin paimenet valmistivat gulassia avotulella rautapadassa. Gulassi on sakeaa, paprikalla maustettua lihakeittoa – koostumukseltaan enemmän pata kuin keitto, mutta lusikalla syötävää kuitenkin. Yleensä meillä tehdään kaikki liharuoat hirvenlihasta ja niin tämäkin, mutta voit käyttää tähän myös naudanlihaa.

Gulassikeiton juju piilee sakeassa, pitkään padassa hautuneessa pehmeässä, suuhun sulavassa lihassa ja muhevassa paprikaisessa liemessä.

Herkullinen gulassi syntyy rohkeasti maustaen ja pitkään hauduttaen. Siksi lihan ei myöskään tarvitse olla kaikkein mureinta paistia. Tätä kannattaa tehdä kerralla reilu annos, sillä maku vain paranee lämmittäessä. Olen tottunut tekemään näitä ruokia ”näppituntumalta”, mutta nyt kerrankin punnitsin raaka-aineet, jotta sain myös ohjeen kirjoitettua.

Gulassin tekoon tarvitset:

180 g (2 kpl) sipulia

3 valkosipulinkynttä tai 2 tl valkosipulimurskaa

öljyä

n. 1 kg hirven paistisuikaleita

2 tl paprikajauhetta

300 g (2 kpl) punaisia paprikoita

800 g (2 prk á 400g) tomaattimurskaa

1, 5 l vahvaa lihalientä

2 laakerinlehteä

2 tl juustokuminaa

2 tl timjamia

1 tl mustapippurirouhetta

700 g perunaa

300 g porkkanaa

200 g palsternakkaa

Kuullota sipulit ja ruskista lihasuikaleet kuumalla pannulla. Laita ne pataan hautumaan yhdessä paprikasuikaleiden ja mausteiden kanssa 1-1½ tunniksi tai kunnes lihat ovat lähes kypsiä. Lisää sitten perunat ja muut juurekset pataan ja anna kiehua kypsäksi.

Tarjoile smetanan ja vaalean leivän kanssa.

Vastaa