Gumbokeitto tai -pata vie minut muistoissa yli 30 vuoden takaisin Au pair-aikoihini Yhdysvaltojen syvään etelään. Muistan elävästi, miten paikalliset kalastajat myivät äyriäissaaliinsa suoraan kottikärryistä talosta taloon asuinalueellamme Louisianassa. Siitä aina tiesin, että kohta oli Gumbon aika!
Jazzin sävelien siivittämät Cajun- ja kreolikeittiöt ovat sekoitus ranskalaista, espanjalaista ja afrikkalaista makumaailmaa ja ovat intiaanitkin tätä soppaa hämmentäneet. Tämä New Orleansista kotoisin olevan pataruoan pyhä kolminaisuus on paprika, varsiselleri ja sipuli ja sydämenä mehevä roux-pohja. Kreolikokit heittelevät gumbon höysteiksi äyriäisiä, kanaa ja tulista kreolimakkaraa – kaikkea mitä jääkaapista juuri sillä hetkellä löytyy. Ohjeita Gumboon on yhtä monta kuin etelävaltioissa kokkeja.. Kreolikeittiötä pidetään enemmän kaupunkilaisena keittiönä, kun taas Cajun-versio kuuluu maaseudulle. Tämä on aikoinaan luonut erot myös Gumbon valmistukseen.
Tämä Gumbo on muotoutunut vuosikymmenten saatossa yhdeksi versioksi Gumbosta; nämä raaka-aineet löytyvät lähikaupasta. Kerralla kannattaa tehdä reilu annos, sillä tämä pata vain paranee lämmittäessä. Gumbon syntysijoilla syntynyt Tabasco antaa potkua tähän hikihelmet nenänvarteen ja hiusrajaan nostattavaan ruokaan. Lisukkeena tarjottavalla riisillä voi tulisuutta hallita oman maun mukaiseksi.
Valitettavasti tähänkään Gumboon määrät eivät ole tarkkoja, mutta sehän gumbon idea onkin; ohjeita Gumboon on yhtä monta kuin etelävaltioissa kokkeja! Tässä kuitenkin omat makunystyrät haltioittanut ohje:
Gumbokeitto
3-4 sipulia
3 sellerinvartta
2 punaista paprikaa
2 tlk (á 500g) tomaattimurskaa
monta valkosipulin kynttä paloina tai murskattuna
2 tomaattia
400 g katkarapuja
1 tlk simpukoita
400 g chorizo-makkaraa
2 tuoretta chiliä
tabascoa
worchestershire-kastiketta
mustapippurirouhetta
runsaasti timjamia
runsaasti basilikaa
muutama laakerinlehti
1 l voimakasta kanalientä
Roux:
60 g vehnäjauhoja
60 g voita
n 2 dl kanalientä
Lisäkkeeksi keitettyä riisiä
- Kuullota sipulisilppu, sellerit, valkosipulit ja makkarat isossa kattilassa öljyssä. Lisää tomaatit ja tomaattimurska ja pieneksi silputtu chili. Lisää kaikki mausteet ja paprikakuutiot. Anna muhia kannen alla sen aikaa, kun valmistat roux-pohjan.
- Ruskista jauhot voissa paistinpannulla (älä polta!) ja lisää sitten kanalientä, kunnes syntyy paksu kastike. Kaada se pataan muiden ainesten sekaan ja sekoita hyvin, kunnes gumbosi sakenee.
- Keittopohja on nyt valmis! Ennen tarjoilua tai lämmitystä lisää siihen katkaravut, äyriäiset, pakasteravut ja mitä kaikkea oletkin päättänyt siihen laittaa.
- Gumbon kuuluu olla paksuhko, eräänlainen keiton ja padan välimuoto. Tarjoile lisukkeena riisiä.