Slovenian Ljubljana on yksi Euroopan pienimpiä pääkaupunkeja, mutta viehättävyydessään yksi kauneimpia. Ljubljena tarkoittaa ”rakastettua” – eikä syyttä: tämän sympaattisen kaupungin ystävälliset ihmiset, rauhallinen ilmapiiri ja mielenkiintoiset nähtävyydet tekevät siitä ehdottomasti tutustumisen arvoisen pääkaupungin!
Ljubljana sopii hyvin myös pitkän viikonlopun ohjelmistoon lyhyen lentonsa ansiosta. Pieni ja kompakti keskusta pikkuliikkeineen, värikkäine toreineen ja lukuisine ravintoloineen toivottaa vierailijan tervetulleeksi rakastettavalla tavalla. Isot viheralueet luovat jopa maalaistunnelmaa ja lisäävät pikkukaupungin viihtyisyyttä, mutta silti voit kokea suurkaupungin tunnelmaa. Kaupunkikuvaa hallitsevan Ljubljanica-joen sillat antavat joelle erityisen viehätyksen.

Vanhan kaupungin alue on autoton ja keskusta on iltavalaistu lyhdyillä, mikä korostaa alueen rauhallista tunnelmaa. Möykkysillä mukulakivillä huristelee vain muutama turisteja kuljettava sähkökärry ja jakeluauto, mutta muutoin kadut ovat pyhitetty jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Ljubljanassa kaikki on lähellä ja senkin puolesta kaupungissa pärjää hyvin jalkapatikassa, kunhan on vain hyvät kengät ja kohtuullinen kävelykunto! Jos piirit käyvät liian pieniksi pääkaupungissa, puolen tunnin ajomatkan pääkaupungista ja olet jo Juliaanisilla alpeilla.

Ljubljanan historia ulottuu parin vuosituhannen taakse, kun Ljubljanica-joen varteen perustettiin Emona-niminen kaupunki. Ljubljanan kaupunki syntyi vähitellen 1100-luvun loppupuoliskolla. Nimen tulkinta on kiistanalainen. Mainosmielessä suositaan slovenian kielistä sanaa ”luba” – rakas tai ljubljena – rakastettu. Historian valoissa todennäköisempi alkuperä nimelle juontaa juurensa usein tulvivasta joesta ”Aluviana” – tulva. Joella on aina ollut merkittävä vaikutus kaupunkilaisten elämään. Ljubljanica-jokea ylittävät sillat kertovat omaa tarinaansa historiasta ja samalla kaunistavat kaupunkikuvaa.
Vihreä lohikäärme on Ljubljanan symboli

Ljubljanan kaupungin symboli Lohikäärme on kuin suoraan satukirjasta: Pehmoleluversioina se tulee vastaan joka kadun kulmassa, betoniversioina osana kaupungin arkkitehtuurista ilmettä. Lohikäärme kuvastaa voimaa, rohkeutta ja suuruutta. Ljubljanica-joen ylittävä Dragon Bridge -lohikäärmesilta on yksi Ljubljanan tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Sillan neljä vihreää lohikäärmettä, kaksi kummallakin puolella, seisoo ylpeänä vartioimassa siltaa ja itse kaupunkia. Myös sillan katulamppuja koristavat pienet lohikäärmepatsaat. Silta rakennettiin vuonna 1901 ja sen alkuperäinen nimi oli Keisari Frans Joosef I:n riemujuhlan silta.
Paikallisten legendojen mukaan lohikäärmeen häntä heiluu, kun neitsyt ylittää sillan. Jotkut paikalliset ihmiset ovat antaneet tälle rakennukselle lempinimen ”anoppi” sen tulisen luonteen vuoksi.

Silloista tunnetuin ja ehkä kaunein lienee kuitenkin vaikuttava kolmoissilta (Tromostovje). Se sijaitsee historiallisessa paikassa Prešerenin keskusaukion ja Ljubljanan kuvauksellisen vanhankaupungin välissä. Sillalla on paljon upeita arkkitehtonisia yksityiskohtia: kaiteet, katulamput ja kaiverrukset. Keskimmäinen silta on peräisin vuodelta 1842 ja se korvasi 1200-luvun puusillan, jota pitkin ennen kuljettiin vanhaankaupunkiin. Keskimmäistä siltaa reunustavat kaksi pienempää jalankulkusiltaa, jotka tehtiin helpottamaan sillan ruuhkia.

Kolmoissillalta avautuu ihanteelliset näkymät monille merkittäville nähtävyyksille. Silta on hyvä paikka aloittaa kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin tutustuminen: kun seisot pääaukiolla, Marketplace on vasemmalla, vanhakaupungin suloiset ravintolat ovat oikealla… ja yleiset wc:t sillan alla.

Butchers’ Bridge on Ljubljanan rakkaussilta. Se on uusin, vuonna 2010 rakennettu silta, joka suunniteltiin tosin jo ennen toista maailmansotaa. Lukemattomat pariskunnat ovat symbolisesti lukinneet itsensä sillan kaiteisiin rakkauslukoilla ja heittäneet avaimet Ljubljanica-jokeen. Silta sijaitsee entisten teurastajien koppien keskellä.

Siltaa ”koristavat” kuuluisan slovenialaisen kuvanveistäjä Jakov Brdarin rumat patsaat ja veistokset. Niistä suurimmat viittaavat jotenkin tähän teurastusmenneisyyteen. Brdarin kammottavien hahmojen ja sillan kaiteen kiinnitettyjen rakkauslukkojen välinen silmiinpistävä kontrasti on yksi eriskummallisimpia asioita muuten niin kauniissa paikassa.

Aivan Ljubljanan keskustan ytimessä sijaitseva Prešerenin aukio kunnioittaa slovenialaista kansallisrunoilijaa France Prešereniä. Francen katse on kohdistunut aukion toisella laidalla olevaan patsaaseen, joka kuvaa hänen yksipuolista rakkauden kohdettaan, Julija Primiciä.

Aukio oli alun perin risteys yhden vanhankaupungin portin edessä. Sen nykyinen ilme on seurausta vuonna 1895 aukion tuhonneen maanjäristyksen jälkeisistä korjaustöistä, joissa aukiolle lisättiin useita loisteliaita palatseja. Tämä viehättävä mukulakivinen aukio on loistava paikka ihmisvilinän katselemiseen, mutta samalla istumalla näet Ljubljanan tärkeimmät maamerkit.

Ljubljanassa kuten Sloveniassa yleensäkin, on paljon kirkkoja. Yksi harvoista maanjäristyksestä selviytyneistä alkuperäisistä rakennuksista on Prešerenin aukiolla sijaitseva Marian ilmestyksen fransiskaanikirkko. Sen komea julkisivu on oranssinpunainen ja kirkkoa koristavat upeat sipulinmuotoiset kupolit. Pääoven vieressä on Madonnaa ja lasta esittävä kuparipatsas.



Sisältä kirkko edustaa perinteistä barokkityyliä ja pääalttari on italialaisen kuvanveistäjän Francesco Robban suunnittelema.

Pyhän Nikolaoksen katedraali eli Ljubljanan tuomiokirkko on vaatimattomasta ulkokuorestaan huolimatta todellinen arkkitehtoninen aarre barokkityylinsä ansiosta.

Sisällä vieraita tervehditään värikkäillä freskoilla, koristeellisilla alttareilla ja korkeilla katoilla, jotka herättävät syvää kunnioitusta. Sisällä voi käydä ihailemassa maailmankuulujen taiteilijoiden tekemiä seinämaalauksia ja seiniin rakennettuja antiikin roomalaisia hautakiviä.

Kirkon kaksi pronssista ovea ovat myös upeita; kirkon pääovessa kuvataan Slovenian historian tapahtumia, eteläiseen oveen on kaiverrettu kaupungin 1900-luvun piispojen kuvia.

Metsäisen kukkulan huipulla sijaitseva Ljubljanan linna kohoaa vanhankaupungin ylle muureineen ja torneineen. Linna on ollut samalla kukkulalla 1100-luvulta lähtien, mutta suurin osa kasassa olevasta linnoituksesta on peräisin 1500-luvulta, Pitkän historiansa aikana linna on toiminut kasarmina, vankilana ja kuninkaallisten kotina. Linnassa on useita erilaisia näyttelyitä, museoita, kappeli ja ravintoloita. Linnaan voi tutustua pääosin maksutta, mutta opastetuista kiertokäynneistä ja vierailuista tietyissä linnan osissa on maksettava pääsymaksu.

Kukkulalle pääsee kätevästi myös funikulaarilla, joka lähtee Krekov trg -aukiolta. Alaspäin on helppo tulla kävellen, sillä metsäisillä rinteillä kulkee useita päällystettyjä polkuja. Ylhäältä voi ihastella koko kaupungin ylle avautuvaa maisemaa.

Slovenian kuuluisimman arkkitehdin Jože Plečnikin käsialaa ovat synnyinkaupunginsa kauneimmat rakennukset, monet sillat ja puistot kuten myös kauppahalli, joka myötäilee joen muotoja. Yläkerrassa on vieri vieressä slovenialaisia tuotteita myyviä pikkuputiikkeja ja ravintoloita, alakerrassa sijaitsee kalatori.


Tunnelmallinen torialue koostuu kauppahallin lisäksi ulkoilmatorista, ja niitä täydentävistä ravintoloista ja katuruokakioskeista. Aamuisin torimyyjät nostavat esille valtavan valikoiman kukkia, hunajaa ja vihanneksia. Sinikukkainen laventeli tuoksuu voimakkaana ja sitä voi ostaa kotiin viemisenä monessa muodossa. Ljubljanan tori on enemmän kuin vain ostospaikka. Perinteisesti se on ollut myös paikka, jossa paikalliset tapaavat ja viihtyvät yhdessä.

Tivolipuisto tuo luonnon lähes keskelle kaupunkia. Tämä valtava viheralue on täynnä puita, nurmikkoa, kauniita patsaita, pulppuavia suihkulähteitä ja ihastuttavia kukkaistutuksia. Kastanjapuut reunustavat Jakopičin kävelykatua kohti Tivolin linnaa, joka on 1600-luvulla rakennettu kartano. Promenaden reunustaa elävöittävät vaihtuvat ulkoilmavalokuvanäyttelyt.
Kranj – Slovenian neljänneksi suurin kaupunki

Sloveniassa kaikki on lähellä ja Ljubljana sijaitsee aivan keskellä Sloveniaa. Vain puolen tunnin ajomatka pääkaupungissa ja olet Slovenian neljänneksi suurimmassa kaupungissa Kranj’ssa. Vaikka Kranj on teollisuuskaupunki, sillä on vanhan kaupungin miljöö ja tunnelma. Syksyisin kadut ovat lähes tyhjät, mutta kesäisin kaupungissa järjestetään paljon tapahtumia.

Kranjin vanha kaupunki kohoaa 30 metriä syvän Kokra-joen kanjonin yläpuolelle, joka on Euroopan toiseksi syvin kaupunkirotko. Vehreä kanjoni keskellä kaupunkia tarjoaa rentoutumista luonnossa, vain kiven heiton päässä kaupunkielämästä.

Kranj’a kutsutaan Slovenian Alppien pääkaupungiksi, jossa ”seisot toinen jalka kaupungissa ja toinen luonnossa”. Se on myös ainoa paikka Sloveniassa, missä voit (hyvällä säällä) nähdä kaikki Slovenian kolme korkeinta vuorenhuippua yhtä aikaa.
Hotellisuositus – The Hotel****

The Hotel Ljubljana Hotelli on uusi 4 tähden hotelli aivan Ljubljanan vanhan kaupungin keskustassa. Hotelli tarjoaa mukavan majoituksen paksuine patjoineen erityisen puhtaissa huoneissa. Koska hotelli sijaitsee kaupungin autottomalla alueella, myöskään melua ei kuulu huoneisiin.

Ja se aamupala – siinä on sekä silmän ruokaa että vatsan täytettä!

The Restaurant -ravintolassa tarjoillaan aamiaisen lisäksi mukava listallinen a la carte -annoksia. Tyyliltään ravintola on slovenialais- välimerellinen keittiö. Ravintola erikoisuutena ovat avoimella liekillä valmistetut ruoat ja annoksiin käytetään lähellä tuotettuja raaka-aineita. Nämä maut on viimeistelty erittäin asiantuntevalla ja ystävällisellä palvelulla!
Ljubljana on kiva kaupunki ja Slovenia yleisestikin hämmästyttävän monipuolinen maa. Erityisesti olen itse ihastunut sen monipuoliseen luontoon ja lisäksi sillä on tosiaan etuna verrattein pieni koko – kaikkialle on lyhyt matka.
Todellakin! Monta suurta (pää)kaupunkia myös ajomatkan päässä, jos pienuus ahdistaa 🙂
Joka kaupungilla taitaa olla omat tarunsa. Nyt alkoi tehdä mieli kuulla niitä lisää Ljubljanasta. Kiva kun kerroit tuosta sillasta ja jaoit kauniita kuvia kauniista kaupungista.