Jos rakastat kiiltoa, kimallusta ja luksusta, todennäköisesti rakastat Dubaita. Arabiemiraatit ei ole erityisen edullinen matkakohde, sillä hintataso on melko samaa luokkaa kuin Suomessakin.
Suora lento Helsingistä kestää reilut kuusi tuntia ja lentoja saa edullisimmillaan jo parilla sadalla eurolla. Paras vuodenaika Dubain matkalle on talvikuukausina, sillä kesäaikaan lämpötila voi nousta reippaasti yli +40 asteen. Me olimme Dubaissa hiihtolomalla maaliskuun alussa; päivälämpötilat olivat n +25 astetta, mutta auringon laskettua oli jo tarpeen ottaa neuletakki hartioille.
Koska meitä viehätti enemmän alkuperäinen Dubai ja vanhakaupunki, valitsimme hotelliksemme Hyatt Regency Dubain Deiran kaupunginosasta. Hotelli on Dubain ihan ensimmäinen viiden tähden hotelli, mutta kalpenee nyt mennen tullen muiden loistohotellien rinnalla. Saimme hotelliyön uskomattoman edulliseen “löytö”hintaan booking.com kautta ja hinta-laatusuhde oli kyllä enemmän kuin kohdillaan.
Hotellin ruokapaikkoihin kuuluvat Dubain ainoa pyörivä kattoravintola Al Dawaar, japanilainen Miyako-ravintola ja kansainvälinen The Kitchen -ravintola. Urheilubaarissa voi seurata urheilulähetyksiä ja tilata erittäin kallista juotavaa juomalistalta..
Erikoisuutena hotellista löytyy myös luistinrata.
Hotelli sijaitsee satama-alueella vain 5 minuutin kävelymatkan päässä suosituilta kulta-, mauste- ja vaatebasaareilta, ja aivan metroaseman välittömässä läheisyydessä.
Koska Dubaissa välimatkat ovat pitkiä, onkin tärkeää miettiä kulkeminen jo etukäteen, jos et halua ajaa taksilla koko ajan. Metrolla pääsee kätevästi kaikkien “tärkeimpien” kohteiden lähelle ja metrolla matkustaminen on edullista.
Bur Dubain markkinakadulla elämä sujuu yhä entiseen malliin värien ja tuoksujen täyteläisessä maustebasaarissa. Abra-vesitaksi ajelu yli Creek-joen vei meidät vanhojen kauppakujien kautta häikäiseviin kultabasaareihin.
Vaatekojuissa pääsimme sovittamaan paikallisia perinneasujakin. Tinkimiskulttuuri on ihan omaa luokkaansa ja kaupantekoon sai kulumaan halutessaan useita tunteja. Basaareissa tavara on aivan ylihinnoiteltua – tarjoa ensin puolet, jos aiot päästä kohtuullisiin kauppoihin…
Aavikkosafari – ei herkkävatsaisille!
Ei tarvitse ajaa kuin puolisen tuntia Dubaista ulos, kun suurkaupunki on yhtäkkiä muuttunut aavikoksi.
Emiirikuntien aavikko on osa Rub Al Khali’in aavikkoa ja sitä riittää silmänkantamattomiin. Tänne olisi helppo eksyä!
Aavikkosafarille lähdimme neliveto V8-maasturilla, joiden renkaista vähennetään ilmanpainetta reilusti ennen ajoa hiekalla. Huristelimme dyynejä ylös ja alas; kyytipoikana tunne koko ajan, milloin auto kaatuu, niin hurjaa meno oli. Etenemistä hidastivat pakolliset pysähtymiset, kun kanssamatkustajien sisuskalut eivät kestäneet mokomaa kyytiä, eikä se kaukana ollut itselläkään…
Aavikko tuntui aivan loputtomalta, mutta yhtäkkiä auringon laskiessa edessä olikin tunnelmallisesti valaistu aavikkoleiri. Tuntui hyvältä saada tukeva ote maanpintaan ja siksipä kameliratsastusmahdollisuus ei siinä kohtaa ihan natsannut.
Leirissä oli tarjolla perinteisiä hennatatuointeja, sai poltella vesipiippua ja nautimme tietysti upean aavikkoillallisen tanssiesityksen kera.
Meydan Racecourse
Ehkä koko matkan mieleenpainuvin tapahtuma oli laukkakilpailut Meydanin radalla. Tämä mielettömän suuri kompleksi ei ole pelkästään laukkarata, vaan siihen kuuluu viiden tähden hotelli, ravintoloita ja jopa museo. Kaikesta huokuu raha.
Meydan toimii kotikenttänä yhdelle maailman kalleimmista laukkakisoista. Dubai World Cupissa kisataan massiivisista rahoista – niin vedonlyönnissä kuin itse kisassakin. Voittava ratsukko kuittaa nimittäin todella mehevän palkkapussin. Suurin potti tässä kisassa on yli 26 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 24 miljoonaa euroa.
Laukkaradan katsomo on 1,5 kilometriä pitkä ja 1 750 metriä pitkän laukkaradan katsomoon mahtuu 60 000 katsojaa. Tämä kokonaisuus on nähtävä omin silmin ja siltikin sitä on vaikea hahmottaa.
Pääsimme seuraamaan Dubai World Cup Carnival’n osakilpailua ja pienistä rahoista ei kisattu näissäkään lähdöissä. Naisia ei näkynyt kilpa-areenalla ja hevosten omistajien listalla kahdeksan kymmenestä oli sukunimi Al Maktoum.
Vedonlyönti ei kuulu islamilaiseen uskontoon, mutta pelaajia riitti kiiltävissä sisätiloissa. Äänekkäistä tuuletuksista päätellen Ilmeisesti osumiakin tuli.
Ostimme kalliin puoleiset illalliskortit ravintolaan, mutta jälleen kerran sijoitus tuotti meille uskomattoman maittavan aterian erityisen hyvän palvelun kanssa ja erään mieleenpainuvimmista kokemuksista ulkomailla.
Täällä oli myös mahdollista nauttia kolmen tunnin ajan alkoholia, jos ostit erikseen juomapaketin. Kaikki listalla olevat alkoholit kuuluivat silloin hintaan.
Ruokailuakin mielenkiintoisempaa oli seurata hevosten toimintaa radalla, vaikka itse laukkakilpailu tapahtumana olikin minulle vieras. Hevosten tallit ja alueet sijaitsivat maan alla ja sieltä ne kukin vuorollaan nousivat radalle ensin esittelyyn ja sitten itse kilpailuun.
Mahdottoman monen tähden hotelli
Palmusaarelle mennessä pysähdyimme ihailemaan maailman suurinta, kauneinta, mahtavinta hotellia Burj Al Arabia. Omalla saarellaan sijaitsevassa hotellissa on 9 yksilöllistä ravintolaa ja täyden palvelun spa. Hotellin sviiteistä avautuu näköala merelle. Saapuville asiakkaille voidaan järjestää noutokuljetus Rolls-Roycella tai helikopterilla. Edullisimmillaan voit majoittua tähän hotelliin noin 1500€:n hintaan.
Ei ollut pieni Atlantis The Palm -hotellikaan palmusaaren päässä. 5 tähden Atlantis tarjoaa pääsyn yksityiselle hiekkarannalle ja upean näköalan Arabianlahdelle. Huonehintaan sisältyy pääsy Aquaventure-vesipuistoon ja Lost Chambers ‑akvaarioon.
Burj Khalifa – suurin, mahtavin, korkein, kallein…
828 metriä korkea Burj Khalifa avattiin vuonna 2010 ja on siitä lähtien houkutellut vieraita kaikkialta maailmasta. Burj Khalifassa on jopa kaksi näköalatasannetta: kaksikerroksinen At the Top, joka on kerroksissa 124 ja 125, sekä maailman korkein näköalatasanne, joka sijaitsee 555 metrin korkeudessa kerroksessa 148. Lippuja näköalatasanteille voi ostaa verkosta (edullisemmin ja vähemmällä jonotuksella) ja paikan päältä. Auringonlaskun ajaksi varatut kierrokset ovat huomattavasti kalliimmat kuin muut liput.
Maailman nopein hissi hurauttaa hetkessä 124. kerrokseen, josta avautuu huikaisevat näkymät Dubain ylle. Matkalla hissiin näet mielenkiintoisen selostuksen tornin rakentamisesta. Hissiin mennään aina paikallisen oppaan kanssa.
Burj Khalifan vieressä olevat pilvenpiirtäjät näyttävät pieniltä kerrostaloilta yläilmoista katsottuna. Etualalla Dubai Fountain.
Se pakollinen selfie…
Burj Khalifan juurella on vilkas viihdepalvelujen ja ravintoloiden keskittymä, muun muassa The Dubai Mall, käsittämättömän upea Dubai Fountain sekä kaikkea mahdollista nähtävää ja koettavaa, ja tekemistä riittää ihan kaikille.
Alkumatkasta Dubai saa haukkomaan henkeä, kaikki on niin valtavaa, kiiltävää, hohtaaa, suurta ja mahtavaa. Pian totut kuitenkin tähän överiin menoon, rakennuksiin ja tapaan ja kohta kaikki tuntuukin ihan normaalilta. Arabien rikkaus hämmästyttää, mutta niin tekee myös intialaisten ja pakistanilaisten työläisten määrä.