Jokaisella on varmasti omat mieltymyksensä siitä parhaasta omenapiirakasta. Minulla se on ehdottomasti tämä somehitiksikin noussut mantelinen omenapiirakka, jonka alkuperäinen versio löytyy Satu Koiviston Gastronaatti II -keittokirjasta. Tämä on jopa sellainen, ettei se huuda kaverikseen vaniljakastiketta! Mantelijauhe pohjassa tekee siitä täyteläisen ja maku tiivistyy vain vanhetessaan.
Ohje
Pohja:
200 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
Pinnalle:
omenoita
sokeria
kanelia
Tee näin:
1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
2. Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Levitä taikina uunivuokaan (halkaisija n 28 cm). Pellillinen paksuhkolla pohjalla tulee kaksinkertaisella ohjeella.
4. Poista omenoista kodat ja leikkaa ne viipaleiksi. Lado omenaviipaleet taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja runsaasti kanelia.
5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti.