Luumukausi on parhaimmillaan Pohjois-Savossa elo-syyskuun vaihteessa. Viikonloppuna tuli kiire kerätä luumut pois ennen kuin oravat ehtivät syödä ne! Omasta puusta ensimmäinen kunnon sato päätyi ystäville lahjaksi ja tähän suussa sulavaan piirakkaan. Vaikka luumut olivatkin makeita kuin karkit, yllättävän kirpeäksi ne muuttuivat paiston aikana. Siksi lisäsin pintaan vielä pikeeriä.
Tämä ohje on peräisin vuosien takaa Kotiliedestä. Mehevyytensä piiras saa mantelisesta kreemistä. Vanilja tuo makeutta täytteeseen, mitä kirpeä luumu kaipaakin.
Pohja:
- 4 dl vehnäjauhoja
- 125 g voita
- 0,25 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
Nypi jauhot, voi ja sokeri. Lisää vesi. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Täyte:
- 100 g voita
- 1,5 dl sokeria
- 2 munaa
- 2 dl mantelijauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- Luumuja
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen kovasti vatkaten. Lisää mantelijauho ja vaniljasokeri.
Kauli tai painele taikina irtopohja- tai piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Poista kivet luumuista ja laita ne pohjan päälle (tai vasta kreemin päälle). Kaada kreemi vuokaan. Paista piirasta noin puoli tuntia 200 asteisessa uunissa.
Voit koristella pinnan sokerivesikuorrutteella.