Runebergin torttu on saanut nimensä kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi Fredrika-vaimoltaan jotain hyväskää. Kun vaimolla ei ollut mitään herkkuja, päätti hän leipasta leivonnaisen niistä arkisista aineksista, joita hänellä kaapissa oli – eli vehnä- ja korppujauhoista, keksimuruista, manteleista ja omenahillosta.
T. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, mutta se lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Henrik Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.
Tähän mennessä kokeilluista ohjeista ehdottomasti paras on ollut alunperin Kinuskikissan julkaisema resepti. Kerran tällä ohjeella tehneenä, en ole enää muilla ohjeita uskaltanut edes yrittää. Itse muokkasin sitä oman suun myötäiseksi; hienorakeisemmaksi ja kosteammaksi. Minun ruuneperissä pitää maistua karvasmanteli! Jos et siitä pidä, vaihda kostuke sitruunamehuun ja jätä karvasmanteliaromi pois myös taikinasta.
Taikina
75 g piparkakkuja
4 dl vehnäjauhoja
160 g mantelijauhetta (osan voi korvata mantelirouheella)
4 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kevytkermaa
½ tl karvasmanteliaromia
Kostutus
11/2 dl vettä
1 rkl sokeria
0,5 karvasmanteliaromia tai vanilja-aromia TAI n. 1 dl punssia tai mantelilikööriä
Koristelu
sokerikuorrutetta ja vadelmahilloa
VALMISTA NÄIN:
Laita piparkakut pussiin ja kauli ne kaulimella muruiksi.
Sekoita keskenään piparimurut, vehnäjauhot, mantelijauhe (ja -rouhe), kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat.
Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa. Mausta taikina karvasmanteliaromilla.
Lusikoi taikina korkeisiin muffinsivuokiin. Kypsennä 200 asteessa 20-25 minuuttia.
KOSTUTUS. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri tai aromiaine.
Kostuta torttuja sudilla useaan otteeseen lämpimänä. Anna tekeytyä ennen tarjoilua. Torttujen makuna tiivistyy jääkaapissa ja maku paranee, mitä kauemmin ne säilytetään kylmässä.
KORISTELU. Pursota sokerikuorrutteella paksu reunus tortun päälle. Anna kuorrutteen kuivahtaa.
Täytä sitten keskiosa vadelmahillolla.