Vietnamin kansallisruokaa pho-keittoa keitellään synnyinsijoillaan tuntitolkulla ja se tarjoillaan illan hämärtyessä kadun varsille levittäytyvistä katukeittiöistä.
Vietnamilainen ruoka on erittäin hyvää, terveellistä ja tuoretta – se todellakin vie kielen mennessään! Vietnamilaisessa keittiössä on vaikutteita buddhalaisuudesta (runsas kasvisten käyttö) ja kiinalaisesta filosofiasta siten, että ateriakokonaisuuksissa on pyritty ottamaan kaikkien viiden elementin (vesi, puu, tuli, metalli, maa) tasapaino.
Pääsin keittelemään alkuperäistä Pho-keittoa Vietnamin Danangissa muuan vuosi sitten. Ohje on kyllä tallessa, mutta siinä keitossa oli raaka-aineita, jotka edelleen ovat minulle mysteeriaineksia, eikä niitä ole Kuopion torilla vielä vastaan tullut! Tämän ohjeen bongasin joskus soppa365 -sivuilta, ja se herkistää makuhermot ja palauttaa makumuistot mieleen. Lihana käytän tässäkin hirvenlihaa, joko sisä- tai ulkofilettä ohuina lastuina, mutta naudan file käy siihen myös.
Tämä kotimaisista raaka-aineista syntyvä keitto syntyy puolessa tunnissa, mutta sen syömiseen meneekin sitten aikaa; ensimmäisen lusikallisen jälkeen et pysty lopettamaan syömistä…
AINEKSET:
- 300 g sisä- tai ulkofilettä
- 4 kevätsipulinvartta
- 1 punainen chili
- 1 lime
- 1 ruukku thaibasilikaa ja/tai korianteria
- 2 dl mungpavun ituja
- 250 g riisinuudeleita
- (sriracha-chilikastiketta)
LIEMI:
- 1 1/2 l hyvää ja vahvaa lihalientä
- 4 tähtianista
- 4 kokonaista neilikkaa
- 2 kanelitankoa
- ripaus kardemummaa
- 4 cm:n pala inkivääriä viipaloituna
- 2 rkl kalakastiketta
TEE NÄIN:
- Laita liemen ainekset kattilaan ja anna hautua 20 minuuttia matalalla lämmöllä. Valmisliemissä on paljon eroja, joten maistele ja lisää tarvittaessa mausteita, niin saat liemestä haluamasi vahvuista.
- Viipaloi kevätsipuli ja chili. Lohko limet ja hienonna yrtit karkeaksi.
- Laita iso kattilallinen suolalla maustettua vettä kiehumaan.
- Viipaloi liha aivan ohueksi poikkisyin. Laita viipaleet isoon siivilään ja keitä suolavedessä roseeksi, noin 1 minuutin verran.
- Keitä ituja siivilässä pari minuuttia ja laita sivuun. Keitä nuudelit kypsiksi, noin 3 minuuttia, ja valuta.
- Jaa nuudelit ja idut keittokuppeihin ja nosta liha, sipuli, chili ja yrtit päälle. Annostele kuuma mausteliemi kulhoihin ilman mausteita. Purista päälle limeä ja mausta halutessasi srirachalla.