You are currently viewing Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri jättää sanattomaksi

Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri jättää sanattomaksi

  • Artikkelin kategoria:Ulkomaat

Krakovan reissun yksi pakollisista ja kerranelämässä -kokemuksista on käynti Auschwitzin keskitysleirillä. Matka herättää monenlaisia ajatuksia ja ne eivät todellakaan ole mukavia. Tunnelma leirillä on vakava, möykky kuristaa kurkussa ja epäusko vetää sanattomaksi.

Krakovassa matkan voi ostaa hotelleista ja turistipisteistä tai varata netistä, esim täältä . Kätevintä on varata vierailu kuljetuksineen hotellista noutaen. Kohteeseen pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla edullisesti ja leirien väliä liikennöi ilmainen bussi omatoimimatkailijoita varten. Vierailijoita pyydetään pukeutumaan asuun, joka kunnioittaa paikan arvokkuutta. Lisätietoja kohteesta löytyy virallisilta sivuilta.

Auschwitz 1

Oswiȩcimin kylässä säilyneet keskitysleirit ovat kipeä muisto natsien hirmuvallasta. Auschwitzin museo ja muistopaikka sisältävät alueen ja parakkien lisäksi paljonpuhuvia esineitä, joilla on oma ainutlaatuinen erityispiirteensä. Siellä on myös vangiksi joutuneiden ihmisten henkilökohtaisia tavaroita ja esineitä, mitkä kertovat leirillä eläneiden ihmisten epäinhimillisestä elämästä.

Auschwitz 1 perustettiin 1940 Puolan armeijan vanhoihin kasarmeihin. Opastettu kierros alkaa leirille tuotavien vankien vastaanottokeskuksesta turvatarkastuksella. Kuuluisa portti ”Arbeit macht frei” on pian rakennuksen ulkopuolella.

Zyklon-B-myrkkykaasun pakkauksia

Parakki nro 4 on täynnä holokaustin tapahtumia ja dokumentteja. Euroopan karttaan on merkitty tärkeimmät paikat, mistä kotoaan karkoitetut – lähinnä juutalaiset tulivat. Salista löytyy myös uurna, mihin on kerätty murhattujen tuhkaa krematorioiden läheltä. Pohjakerroksessa on SS-miesten ottamia valkokuvia, mitkä esittävät mm. kuljetusten saapumista, perheenjäsenten erottamista toisistaan ja SS-miehiä lajittelemassa ihmisiä matkalla kaasukammioon. Parakki nelosen yläkerrassa on näytteillä yksi järkyttävimmistä natsien rikoksista kertovista todisteista: lähes kaksituhatta kiloa naisten hiuksia. Esillä on myös ihmishiuksista valmistettua kangasta.

Sodan lopulla natsit yrittivät hävittää todisteet hirmuteoistaan ja rupesivat tyhjentämään varastoja, joihin oli kerätty juutalaisilta uhreilta anastettu omaisuus. Parakki 5:ssä on esillä osa näistä tavaroista. Arkiset käyttöesineet, kuten kattilat ja kulhot kertovat siitä, että murhattavat olivat täysin tietämättömiä siitä, mikä heitä odottaa Auschwitziin saapumisen jälkeen. Näyttelyyn on kerätty valtavat määrät silmälaseja, proteeseja, käyttötavaroita, juutalaisten matkalaukkuja, pikkulasten vaatteita ja jalkineita, ihmisten kenkiä jne.

Parakki nro 6 on kerätty näyttely vangin elämästä. Pohjakerroksessa on piirroksia mm. sisäänkirjautumisen vaiheista sekä taulu, jossa kerrotaan vankiasujen merkeistä, mistä selviää leirituomion perusteet. Käytävä on täynnä vankien kuvia ja pohjakerroksessa voi tutustua vankina olleiden taiteilijoiden piirroksiin leirin arjesta.

Pohjakerroksesta löytyy myös tämä kuva neljästä tytöstä, joita Josef Mengele käytti lääketieteellisissä kokeissaan.
Parakki 7 on esillä vankien asuin- ja pesuolosuhteita sekä makuusaleja.

Parakki 10 käytettiin lääketieteellisiin kokeisiin. Siihen perustettiin 1943 saksalaisen gynekologin koeasema, minkä kautta kulki satoja juutalaisnaisia sterilisaatiokokeisiin.

Parakin 11 on leirin vankila. Pihan sisäänkäyntiä vastapäätä on ns. Kuolemanseinä, jonka edessä ihmisiä teloitettiin ampumalla. Kellarikerroksessa kuvaaminen on kielletty. Sieltä löytyvät mm. ”pimeä selli”, johon ei päästetty valoa eikä raikasta ilmaa sekä seisomasellit, joihin suljettiin 3-10 yön ajaksi neljä vankia.

Parakki 20 ensimmäisessä huoneessa on toimenpidehuone, jossa murhattiin tuhansia ihmisiä fenoliruiskeella.

Maavallin ympäröimä matala rakennus on kaasukammio ja krematorio 1. Ne sijaitsevat leiriä ympäröivän aidan ulkopuolella. Sisällä on useita tiloja. Entisessä kaasukammiossa on nähtävillä katossa olevat aukot.

Krematoriouunit ja kiskoilla liikuteltavat vaunut, joilla ruumiita siirrettiin.

Auschwitz 2 – Birkenau

Auschwitzin kiertokäynnin jälkeen 175 hehtaarin Birkenaun tuhoamisleiri jättää sanattomaksi.

Kierrokselle mennään sisääntuloportin kautta, mistä myös tuhottavaksi tuotavia juutalaisia kuljettavat junat ajoivat sisälle leiriin.

Vasemmalle avautuu kiviparakkeja ja oikealle jää rivi puuparakkeja, jossa toimi karanteenileiri. Puurakenteiset vartiotornit kohoavat siellä täällä piikkilanka-aidasta.

Junat pysähtyivät leirin keskellä olevalle laiturille. Laiturin vierestä kulkeva tie johtaa suoraan kaasukammioille ja krematorioille.

Raiteelle sijoitettu junanvaunu on holokaustin symboli.

Junalaiturin pään molemmin puolin on kaasukammioiden ja krematorioiden rauniot. Krematorio II:n vieressä on kaksi lampea, joihin ihmistuhka upotettiin. Junalaiturin päässä on Auschwitzin uhrien muistomerkki.

Sisäänkäynnistä oikealla olevat tiiliparakit olivat karanteenileirejä. Karanteenin tarkoitus oli pelotella uusia vankeja ja iskostaa heille leirin säännöt. Kukin parakki on tarkoitettu 700 hengelle; 60 kolmikerroksissa sängyssä oli 180 makuulavitsaa, jotka oli tarkoitettu neljälle hengelle, mutta niissä nukkui 6-7 ihmistä olkien päällä.

Puuparakit olivat pienempiä ja ne olivat tarkoitettu 400 hengelle. Ainoa valo parakkiin tuli katon rajassa olevista aukoista. Parakki on jaettu 18 osaan, joissa on joko kolmikerroksisia kerrossänkyjä tai 15 vangin makuulavitsoja kolmessa kerroksessa. Lämmityksestä huolehti kaksi kaminaa, joiden yhteinen savuputki kulki koko parakin läpi, mutta se ei riittänyt lämmittämään suurta ja huonosti eristettyä tilaa.

Unescon maailmanperintökohde

Auschwitz–Birkenau on toiminut keskitysleirimuseona vuodesta 1947. Siellä käy vuosittain noin kaksi miljoona vierailijaa. Unescon maailmanperintökohteeksi Auschwitz nimettiin vuonna 1979. Vierailu museossa mietityttää ja ihmetyttää monella tapaa; kuinka ihminen voi pystyä tähän ja miksi? Tämä kaikki on tapahtunut omien vanhempieni syntymän aikoihin. Museo antaa kasvot ihmisten tekemälle pahuudelle. Tänä päivänä on vain vaikeaa ajatella, onko tästä opittu mitään.

Vastaa