You are currently viewing Krakovan kahdet kasvot

Krakovan kahdet kasvot

  • Artikkelin kategoria:Ulkomaat

Puolan Krakova oli keskiajalla tärkeä henkisen elämän ja kulttuurin keskus ja sama suuntaus on aistittavissa nykypäivänäkin. Yleisilme on hyvin kaksijakoinen; paljon ränsistyneitä taloja ja töhrittyjä rakennuksia, toisaalta upeita linnoja ja palatseja. Krakova on myös kaunis kaupunki henkien vanhaa arkkitehtuuria – eikä ihme; koko kaupunki ja sen historialliset aarteet säilyivät toisen maailmansodan tuhoilta, sillä saksalaiset pitivät Krakovaa ”omana” kaupunkinaan ja tukikohtana. Jäljellä ovat vanhankaupungin tori alkuperäisessä asussaan, yliopiston päärakennus Collegium Maius 1400-luvulta, Wawelin linnavuori ja lukuisat kirkot ja synagogat. Rumuutta edustaa juutalaisten karmea historia, eikä käyntiä Auschwitzissä voi jättää väliin, kun Krakovaan asti on päässyt. Yksityiskohtaisemman selonteon keskitysleirikierrokselta voit lukea täältä.

Krakova on mitä mainioin viikonloppumatkakohde. Vajaan parin tunnin lento kohteeseen takaa maksimaalisen ajankäytön kohteessa lyhyemmälläkin lomalla. Mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat kaikki kävelymatkan päässä toisistaan ja hintataso on mieleinen niin majoituksen kuin ruokailujenkin suhteen. Kävimme Krakovassa maaliskuun alkupuolella. Sään suhteen kelit ovat aikaisin keväällä hyvinkin vaihtelevat. Sesongin ulkopuolella välttyy turhilta jonotuksilta ja ruuhkilta, palvelu on nopeaa ja luotettavaa. Hotellivalintamme oli tällä kertaa Sky Hotel Krakow. Nappivalinnan tästä teki sijainti suurta Galeria Krakowska ostoskeskusta (koska mieheni ei viihdy ostoksilla) ja päärautatieasemaa vastapäätä.

Sky Hotel Krakow’sta on vain kivenheitto vanhaan kaupunkiin.

Krakovan vanhakaupunki kuhisee elämää

Puolassa on yhteensä 16 Unescon maailmanperintökohdetta, joiden joukkoon kuuluvat muun muassa Krakovan historiallinen keskusta. Krakovan Vanhankaupungintori on nimeltään Rynek Główny ja se on Euroopan suurimpia keskiaikaisia kaupunkitoreja. Toria hallitsee mahtava Verkahalli. Monet muinoin katutasossa sijainneet huoneet  ovat muuttuneet kellaritiloiksi vuosisatojen saatossa maanpinnan kohoamisen seurauksena. Verkahalli jatkaa vuosisatoja vanhaa kauppaperinnettä; kangaspakkojen sijasta myyntikojut notkuvat paikallisten käsityöläisten tuotteita. Torin alla on Krakovan historiaa esittelevä Podziemia Rynku -museo.

Aukiolta löytyvät Krakovan tunnetuimmat maamerkit; vanhan raatihuoneen torni ja Marian kirkko. Sen korkeamman tornin ikkunasta trumpetisti ilmoittaa ajankulun tasatunnein. Legenda kertoo tornien erikorkuisuuden johtuvan silkasta veljeskateudesta: lyhyemmän tornin rakentaja surmasi veljensä, jonka rakennustyö edistyi rivakammin. Itse rakennustyö kestikin 200 vuotta, eikä sitä koskaan saatettu päätökseen.

Wawelin linna

Wawelin kukkulalta koko aluetta hallitsee majesteetillinen linna. Kukkulalla muurien suojassa on kaksi eri tyylein rakennettua mahtavaa rakennusta: kruunajaiskatedraali 1300-1400 -luvuilta ja 1500-luvulle saakka kuninkaan asuntona toiminut linna. Katedraalissa on kruunattu pitkä liuta kuninkaita ja heitä on myös haudattu katedraalin kryptaan. Linnavuoren uumenissa on legendan mukaan kuningas Krakin aikana (600-luvulla) kukistetun lohikäärmeen luola.

Jos haluat tutustua tarkemmin linnan sisätiloihin ja näyttelyihin, kannattaa olla aikaisin aamulla liikenteessä, sillä puolalaiset ovat tottuneet jonottamiseen ja jonot ovat pitkiä… Liput ennakkoon voi tilata täältä. Kukkulalla kannattaa käydä vaikka ei tutustuisi linnaan tai näyttelyihin sisätiloissa. Kesällä upean puutarhan, Katedraalin ja linnan sisäpihan näkemiseen ei vaadita pääsylippua.

Kazimierz – elämää sykkivä juutalaiskortteli

Paikallinen juutalaisyhteisö asui tässä Kasimir Suuren vuonna 1335 perustamassa sekä hänen mukaansa nimetyssä ja vasta vuonna 1791 Krakovaan liitetyssä kaupungissa 1400-luvulta aina toiseen maailmansotaan saakka. Kivettyneine katuineen ja rapistuneine rakennuksineen Kazimierz näyttää lähes samalta kuin ennen toista maailmansotaa ja muistuttaa kaikista niistä, jotka asuivat täällä ennen vuotta 1941.

Kazimierzissa kannattaa tutustua synagogiin ja vanhaan juutalaiseen hautausmaahan. Hautausmaa on pyhiinvaelluskohde; juutalaiset ympäri maailmaa saapuvat osoittamaan kunnioitusta sinne haudatuille rabbeille.

Kazimierz oli aivan ykköslempparikohteeni Krakovassa. Synkästä historiasta huolimatta Kazimierz on tänä päivänä erityisesti opiskelijoiden ja taiteilijoiden suosiossa taidetta ja boheemia yöelämää tihkuva moderni, elämää sykkivä kaupunginosa. Repsottavien ovien takaa löytyy hurmaavia kahviloita, kirpparikalustein sisustettuja baareja ja nautinnollisia makuelämyksiä tarjoavia – ja aina täynnä olevia – ruokapaikkoja. Makupaloihin voit tutustua blogini Maukkaita makuja Krakovassa -osiossa.

Wieliczkan suolakaivos

Unescon maailmanperintökohde ja maailman vanhimpiin kuuluva kaivos piti Puolan suolassa 700 vuoden ajan aina uuden vuosituhannen kynnykselle saakka. Tunneleita on kaivettu 300 kilometriä ja eräät niistä kurottuvat jopa 300 metrin syvyyteen.

Opastetulla retkellä voi ihastella suolajärveä, suolasta veistettyjä patsaita ja taideteoksia hengittäen samalla kaivoksen terveellistä ja raitista ilmaa. Kaikki mitä näet, on suolaa tai suolasta tehtyä! Kierrokselle ei pääse ilman opasta. Ota Krakovasta uber, taksi tai hyppää junaa tai osta lippu etukäteen ja ohita jonot!

Junalippu suolakaivokselle maksaa parin euron verran, taksimatka noin 15€.

Tiedot tarkastettu ja lähteinä käytetty:

https://www.puola.travel/fi/nahtavyydet/maailmanperintokohteet/krakova

Visit Poland; https://www.poland.travel/en/cities/krakow

Krakova ympäristöineen. Otava

Vastaa