Karibian risteilyt tarjoavat roppakaupalla aurinkoa, turkoosina kimaltelevaa merta ja rentoa tunnelmaa. Varustamoja ja reittejä on valtava määrä ja suurin ongelma onkin valinnan vaikeus! Karibian risteilyllä pääsee vierailemaan historiallisissa kaupungeissa, upeissa rantakohteissa ja alueen suosituimmilla saarilla.
Jos risteilykokemuksesi rajoittuvat Itämerelle, voi ajatus kokonaisen viikon tai peräti kahden viettämisestä laivalla tuntua oudolta. Tällainen vertailu on turhaa, sillä Karibian risteily karistaa nopeasti mielikuvat vahvasti päihtyneistä ja äänekkäistä häiriökäyttäytyvistä juhlijoista.
Risteilyjen suosio perustuu myös eräänlaiseen tehokkuuteen, kun ihmisten lomat ovat lyhyitä ja jokaisella on aina kiire. Risteilyllä tällainen tehokkuus yhdistyy: pystyt käymään vaikka viidellä eri saarella viikon aikana ja nauttia auringosta, tai olla aktiivinen ja käydä katsomassa nähtävyyksiä. Helpoksi risteilyn tekee all inclusive -loma, johon kuuluu laivayhtiöstä riippuen erilaisia palveluita.
Meidän vuoden 2017 maaliskuussa tehty 7yön eteläisen Karibian risteily lähti Puerto Ricosta ja risteilyn aikana pysähdyimme viidessä eri satamassa; ensimmäisen meripäivän jälkeen seuraavat päivät vietimme maissa aina uudella saarella.
Adventure of the Seas
Royal Caribbean Voyager-laivaluokkaan kuuluva Adventure of the Seas aloitti liikennöinnin vuonna 2001 ja sitä on uudistettu viimeksi vuonna 2018. Tämä Turussa rakennettu alus voidaan laskea itsessään lähes yhdeksi matkakohteeksi, sillä tekemistä löytyy joka lähtöön.
Laivan sydämessä sijaitsee nelikerroksinen Royal Promenade -kävelykatu, jonka varrella voi pysähtyä syömään ja juomaan vuorokauden ympäri.
Kaikki ateriat lukuun ottamatta erityisravintoloita kuuluvat hintaan ja ruokailuvaihtoehtoja on mistä valita! Suuren, kolmella kannella sijaitsevan pääravintolan inspiraationa on Titanicin upea ravintolasali. Erikoisravintolat, kuten Giovanni’s Table, Chops Grille ja Izumi tarjoavat maukasta vaihtelua ruokailuihin, mutta niihin pitää maksaa erillinen kattausmaksu. Päivällisellä on yleensä kaksi kattausta ja matkustajat voivat valita näistä mieleisen ruokailuajan. Meillä oli käytössä My Time Dining -vaihtoehto, jolloin voi itse valita illallisten ruokailuajankohdan.
Juomapaketit kannattaa varata jo etukäteen ainakin, jos mielii nauttia alkoholeja laivalla. Lähtösatamasta laivaan noustessa hyttiin sai viedä 2 pulloa viiniä, mutta muista satamista alkoholien tuonti hyttiin on kiellettyä. Risteilysatamista ja laivalta ostetut alkoholit otetaan säilöön matkan ajaksi ja palautetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana.
Kenenkään aika ei käy pitkäksi tällä aluksella – pitää sitten enemmän rauhallisesta ilmapiiristä tai menevästä juhlimisesta. Laivalla on Broadway-tyylisiä esityksiä, yökerhoja ja baareja, taitoluisteluesityksiä, livemusiikkia, tanssitunteja, viininmaistelua, vesiliukumäet, surffaussimulaattori ja pelihalli.
Aluksella on suuri kuntoilualue upealla merinäköalalla, uima-altaita aurinkokannella, urheilukenttä sekä ohjattuja liikuntatunteja.
Muun muassa vesiliukumäet, kiipeilyseinä, surffaussimulaattori ja lasten vesipuisto tuovat hauskuutta meripäiviin. Laivalla on myös sekä perinteinen että höyrysauna. Kylpylässä on laaja valikoima hyvinvointi- ja kauneushoitoja.
1. päivä: San Juan – Puerto Rico ja nousu laivaan
Tämän loman aloitus ei mennyt ihan nappiin. Jo jatkolento Kööpenhaminasta lähti myöhässä ja myöhästyi lisää roppakaupalla koneessa sattuneen sairauskohtauksen takia. Potilaan jättö Irlannin Shannoniin ja uusi Atlantin ylitysyritys! Tällä kertaa se onnistui – San Juanissa olimme lopulta yli viisi tuntia myöhässä!
Vaikka laivamme lähtö oli vasta illalla, oli monen tuhannen matkustajan laivaan nousu porrastettu pitkin iltapäivää. Kerkesimme kuitenkin pikaisesti tutustua San Juaniin kävellen.
San Juan on yksi läntisen pallonpuoliskon vanhimmista siirtomaakaupungeista ja sen voi huomata kävellessään kaupungin vanhemmissa osissa. Kapeat kujat ovat päällystetty mukulakivillä ja niitä reunustavat pastellinväriset talot kauniine parvekkeineen. Pienillä tunnelmallisia toreilla istuskellaan pelaamassa dominoa tai katsellaan elämänmenoa. Porttina satamaan komeilee Karibian suurin linnoitus Castillo San Felipe del Morro.
Harvat maamerkit edustavat paremmin Puerto Ricon perintöä Karibialla ja Amerikassa kuin Castillo San Felipe del Morro, joka tunnetaan paremmin nimellä El Morro. Tämä vanhan San Juanin saaren kulmassa oleva linnoitus tervehtii nyt risteilyaluksia niiden purjehtiessa lahdelle ja sieltä pois. Suurimman osan lähes 500-vuotisen historiansa aikana se oli tärkeä sotilaallinen etuvartio Espanjalle ja myöhemmin Yhdysvalloille.
2. päivä: meripäivä
Ensimmäinen risteilypäivä meni ihmetellessä laivan suuruutta ja aktiviteettivalikoimaa. Vaikka päivä oli hieman pilvinen ja muutama sadekuurokin ryöpsähti alas taivaalta, silti allasosasto oli täynnä väkeä. Itseasiassa laivalla oli useampikin allasalue, joista osa oli tarkoitettu vain aikuisille.
Mieliksemme huomasimme, että näiltä risteilyiltä puuttuvat päihtyneet asiakkaat. Mukana oli paljon perheitä ja nuoria, mikä taas karisti mielikuvia rikkaista eläkeläisristeilijöistä. Ruokaa – sitä oli tarjolla koko ajan!
3. päivä Bridgetown – Barbados
Eksoottinen Barbados tuo monelle mieleen valkohiekkaiseet rannat ja letkeän elämäntyylin. Siihen kun lisätään vielä reggae ja maailmankuulu täyteläinen rommi ja aurinkoa ympäri vuoden, päästään todellisuutta lähelle. Barbados oli yli 300 vuotta brittivallan alla ennen itsenäistymistään 1966. Edelleenkin brittivaikutteet näkyvät selvästi; englanti virallisena kielenä, iltapäivän teehetki ja kriketti kansallislajina ovat säilyneet itsenäistymisestä huolimatta.
Risteilysatama on pienen kävelymatkan päässä saaren ainoan kaupungin Bridgetownin keskustasta. Taksit ja bussit tosin ovat parkkeeranneet itsensä heti satama-alueelle vastaanottamaan maksukykyisiä turisteja kyyditsemään heitä eri vierailukohteisiin. Me päätimme kuitenkin kävellä lyhyen matkan eloisaan pääkaupunkiin. Aamupäivä oli hieman pilvinen ja sateinen, joten päädyimme seuraamaan saaren ihmisvilinää kauniilta terassilta paikalliseen tapaan rommia siemaillen. Shoppailukatu Broad Street värikkäine siirtomaatyylisinen rakennuksineen kuhisi väkeä jo aamusta alkaen. Tarjolla on vaatteita, rommia ja tietysti matkamuistoja.
Saarelta löytyy maailman vanhin rommitislaamo ja miksikäs ei; Barbadosta pidetäänkin rommin syntypaikkana. Paikalliset ovat syystäkin erittäin ylpeitä rommistaan ja siksi vierailu maailman vanhimman rommin Mount Gay’n syntylähteillä on ehdoton käyntikohde saarella. Tehdasvierailun lisäksi tislaamossa pääsee nauttimaan niin vaaleista kuin tummista rommisävyistä ja tietysti tekemään tuliaisostoksia.
4. päivä Castries – Saint Lucia
Auringon kuumentamat hiekkarannat reunustavat vehreää ja vuoristoista St. Lucian paratiisisaarta. Espanjalaiset löysivät tämän kauniin saaren jo 1500-luvun taitteessa, mutta muitakin innokkaitta ottajia saarella oli – Ranska ja Englanti etunenässä. St. Lucia itsenäistyi Isosta-Britanniasta vasta vuonna 1979, mutta kuuluu edelleen kansainyhteisöön. Entisajan saarelaiset saivat elinkeinonsa sokeriruoko- ja banaaniviljelmiltä, mutta nykyään saari elää turismista.
Vehreä Saint Lucia poikkeaa vuoristoiselta profiililtaan muista Karibian saarista, koska sen keskellä sijaitsee myös tulivuori. Tämä Qualiboun ja Soufrièren nimellä tunnettu tulivuori purkautui viimeksi 1700-luvulla, mutta edelleen höyryävä muta ja kuumat lähteet muistuttavat saaren tuliperäisyydestä. Rikkilähteisiin voi tutustua opastetuilla kierroksilla. Piton-vuorten erikoinen muodostelma antaa saaren siluetille sen tunnusomaisen muodon. Jyrkät laavavuoret julistettiin Unescon maailmanperintökohteiksi vuonna 2004.
St. Lucian pääkaupunki on nimeltään Castries. Siellä asuu liki kolmannes saaren asukkaista. Castries on tyypillinen pikkukaupunki ostoskeskuksineen, toreineen ja ravintoloineen. Se on myös saaren merkittävin turistialue hotelleineen ja kylpylöineen. St. Lucia on monien Karibian saarten tavoin tunnettu erityisesti rannoistaan. Suosituimpia ja kuuluisimpia rantoja ovat Marigot Bay ja Rodney Bay. Laiska loikoilu rannalla onkin saaren paras aktiviteetti!
5. päivä St. John’s – Antigua ja Barbuda
Koralliriuttojen ympäröimää pientä Antiguan saarta kutsutaan myös 365 rannan saareksi – eri ranta vuoden jokaiselle päivälle. Yhdelle niistä rantautui aikanaan ensimmäisenä eurooppalaisena tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus.
St. Johns on Antigua ja Barbudan vuonna 1981 itsenäistyneen saarivaltion pääkaupunki. Ensimmäiseksi saaresta näkyvät vihreät kukkulat ja kohta sen jälkeen Pyhän Johanneksen kirkon valkoiset barokkitornit. Antigua oli suurten purjelaivojen aikaan Karibianmeren tärkeimpiä satamia, jossa sekä varastoitiin tavaroita, että rakennettiin ja kunnostettiin purjealuksia.
Kaupunkikierroksen jälkeen otimme taksin yhdelle upeimmista rannoista, Coconut Beachille. Kaikki rannat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. ”Aurinkotuolipakettiin” kuuluu yleensä pari tuolia, virvokkeita jääpala-astioista tarjoiltuna sekä muhkeat rantapyyhkeet..
6. päivä Philipsburg – St. Maarten
Aamupalan jälkeen olimme valmiita ottamaan haltuun taas uuden saaren. St. Maarten on yksi Karibian mieleenpainuvimpia kohteita. Saari jakautuu Hollannin (eteläosa) ja Ranskan (pohjoinen) välillä. Pohjoispuolella on havaittavissa ranskalainen hienostuneisuus lomakohteineen ja ruokineen sekä tietysti upeat rannat. Hollannin puolella korostuu taas karibialainen elämäntyyli ja räväkkyys.
Pääkaupunki Philipsburg on suosittu pysähdyspaikka verovapaine myymälöineen ja kauppoineen ja täällä saattaa olla kerrallaan jopa seitsemän valtaisaa risteilyalusta. Kaupunki perustettiin hollantilaisten kauppakeskukseksi ja muistona tästä strategisesta sijainnista on linnoituksia ympäri kaupungin.
Saaren hiekkarannat ovat upeita ja tunnelma rento. Me vietimme päivää ensin kaupunkikierroksella ja sitten Happy hourin vankeina pääkaupungin ranta-alueella. Tästä saaresta jäi vahva tunne: Tänne on päästävä uudelleen!
7. päivä Basseterre – Saint Kitts and Nevis
Aamulla klo 8 saavumme Basseterreen, yhteen itäisen Karibian vanhimmista kaupungeista. Saint Kitts ja Nevis on kahden pienen saaren muodostama valtio, jonka pääkaupunki ja ainoa merkittävä asutuskeskus Basseterre on. Kaupunki sijaitsee Saint Kittsissä, joka myös valloitettiin ensimmäisenä Länsi-Intian saarista Euroopan siirtomaahistoriassa. Tänne tuotiin afrikkalaisia työskentelemään orjina sokeri- ja puuvillaplantaaseilla. Sokeriruo’on viljely ja sen jalostaminen olivatkin pitkään saaren pääelinkeino matkailuteollisuuden ohittaessa sen 2000-luvulla.
Turnausväsymystä ilmassa, sillä kaupunkikierroksen jälkeen palasimme laivalle jo hyvissä ajoin. Kuuma päivä passitti meidät allasosastolle vilvoittelemaan.
8. päivä: takaisin Puerto Ricoon
Puerto Ricoon parkkeerasimme jo aikaisin aamulla. Ällistyttävän sujuvasti oli järjestetty logistiikka laivan saapuessa satamaan. Kaikki matkalaukut olivat jo valtavassa vastaaottohallissa meitä odottamassa, kun laivasta vuorollamme purkauduimme ulos.
Koska meillä oli lento vasta myöhään iltapäivällä, otimme laivayhtiön kautta bussimatkan lentokenttä drop-offilla El Yunque sademetsään. Alueen Visitor Centerissä pääsee perehtymään sademetsien monimuotoisuuteen tarkemmin pientä pääsymaksua vastaan.
Karibian risteily on hyvä valinta silloin, jos lomapäivät ovat ”kortilla” ja haluat helppoa lomailua täysihoidolla. Uiva hotellisi kulkee mukanasi koko ajan; aamulla herätessäsi olet taas virkeänä uuteen päivään ja uuteen seikkailuun uusissa maisemissa. Huonona puolena on se, että pääset näkemään vain pintaraapaisun saarista ja niiden elämästä. Juuri kun ilta alkaa hämärtymään, lähdet takaisin laivalle: iltaelämä saarilla jää kokonaan näkemättä. Jokainen vierailtu saari jätti kuitenkin tietynlaisen mielikuvan; osasta tuli tunne, että ”tämä on jo nähty”, mutta toinen saari jätti taas tunteen, että tänne on pakko tulla uudestaan. Jälkimmäinen tapahtui minulle St. Maartenin kohdalla. Ja niinhän siinä kävikin, että kotiin päästyäni varasin sinne lentoliput joululoman ajaksi. Silloin en vielä tiennyt, että yksi vuosisadan pahimmista hurrikaaneista ravistelee saaren lähes maan tasalle. Tämä matka vaihtuikin ABC-saarille. Niistä tunnelmista voit lukea täältä.
Jos suunnittelet risteilyä, kannattaa tutustua Risteilykeskuksen laatimaan ABC-oppaaseen. Sieltä löytyy tietoa varauksesta, evakuointiharjoituksista, hyteistä, juomapaketeista, ruokailusta ja paljosta muusta! Meidänkin risteilyn varaus hoitui Risteilykeskuksen kautta ja asiakaspalvelu oli suurenmoista!
Lähteenä käytetty ja tiedot tarkistettu Risteilykeskuksen verkkosivuilta: https://risteilykeskus.fi/risteilyvarustamot/royal-caribbean/adventure-of-the-seas/#palvelut