You are currently viewing Miljonäärien St Barts – hyppysellinen Ranskaa keskellä Karibiaa

Miljonäärien St Barts – hyppysellinen Ranskaa keskellä Karibiaa

  • Artikkelin kategoria:Ulkomaat

St. Barts – tunnetaan myös nimellä St-Barth, St. Barths ja Saint Barthélemy – on ranskankielinen Karibian saari, joka tunnetaan ylellisestä tunnelmastaan ja virheettömistä rannoistaan. St. Barts on miljonäärien ja kuuluisuuksien luxuslomakohde ja monien korkeatasoisten ravintoloiden, designliikkeiden ja jahtien koti.

Ennen kuin Christopher Columbus liitti St. Bartsin kokoelmiinsa vuonna 1493, St. Bartsissa uskotaan asuneen Itä-Karibian arawak-intiaanit. He kutsuivat saarta ”Ouanalaoksi”. Saapuessaan Kolumbus antoi saarelle nimen ”Saint Barthélemy” nuoremman veljensä Bartholomew’n kunniaksi.

Kolumbuksen saapumista seuraavien vuosisatojen aikana saari oli sekä Ruotsin että Ison-Britannian hallitsijoiden hallinnassa ennen kuin siitä tuli Ranskan merentakainen yhteisö vuonna 1946. Kulttuuri- ja arkkitehtonisia vaikutteita näiltä ajanjaksoilta löytyy: edelleen kadunnimet ovat sekä ruotsiksi että ranskaksi ja kaupungintalon edessä liehuvat molempien maiden liput. Tuntuu todella hassulta 🙂 Saaren pääkaupunkikin on ruotsalaisittain nimeltään Gustavia.

Tutun kuuloiset kadunnimet ovat perua Ruotsin siirtomaavallan ajalta

Saari on 17,5 km pitkä ja 4 km leveä. Väkiluku on kasvanut lähes 10 000 asukkaaseen. Saari on velaton, eivätkä asukkaat maksa lainkaan tuloveroa. Saaren virallinen kieli on ranska ja valuutta euro. Sähkö saatiin saarelle vuonna 196

Tämä pieni pala paratiisia ei ole helppo saavuttaa, mutta se on osa saaren viehätystä. Maailman 10 vaarallisimman lentokentän joukkoon kuuluva kiitorata on vain 640 m pitkä, joten kentälle voi laskeutua ainoastaan pienkoneella.

Ensimmäinen lento St Bartsille laskeutui vuonna 1947.

Saint Martenilta pääsee St Bartsille 15 minuutissa lentämällä tai 45 minuutin merimatkan katamaraanilla. Isot risteilijät eivät pääse rantautumaan satamaan, joka pullistelee toinen toistaan upeampia jahteja. Suurimmat laivat ovat ankkurissa saaren edustalla ja maihin tullaan pienemmillä veneillä.

Hauskaa ajanvietettä; googleta paatin nimi, lue henkilökuva omistajasta tai katso aluksen sisäkuvat 🙂
Vava II kuljettaa mukanaan myös helikopterin

St. Maartenilta tulevat katamaraanit jättävät matkustajat Gustaviaan, jossa voi viettää päivän tai lähteä tutkimaan saarta. Pikavenekyyti vasta-aallokkoon on kauhea: märkä, kuoppainen ja tuskainen… ja haisee oksennukselle! Jos kukkaron pohjalla on setelirahoja, kannattanee ottaa ilmasilta Saint Maartenilta!

Merimatka silloin, kun kännykkä vielä pysyi kädessä 🙂

St. Bartsissa ei ole julkista liikennettä tai bussijärjestelmää. Sen sijaan useimmat matkustajat vuokraavat auton, moottoripyörän, skootterin tai polkupyörän. Taksit ovat saatavilla saarella, mutta niitä on rajoitetusti ja ne ovat erittäin kalliita. Tunnin keikka tällaisella katumaasturitaksilla keventää kukkaroa 150 eurolla. Saari on pieni ja se on tunnissa kierretty.

St Bartsilta on vaikea löytää edullista majoitusta; on ihan normaalia maksaa hotelliyöstä jopa kymmeniätuhansia euroja. Jos sinulla on vara ostaa talo tältä saarelta, silloin voit ostaa sen mistä vain. Halvin talo saarella maksoi 3 miljoonaa euroa, 45 miljoonan huvilaa päivittelimme paikallisen etuoven myynti-ilmoituksessa!

Kahvilassa on tarjolla kahvin lisäksi vain samppanjaa, pullokokoja laidasta laitaan. Mysteeriksi jäi 8 euron cappuccinon ohella, oliko vitriinin macaronssit aitoja vai koristeita…

8 euron cappuccino
Kahvilan vitriini

St Bartsilta löytyy kuitenkin yksi baari, mikä kapinoi edistystä. Meidän silmiin se näyttää ”normaalilta”. Saaren vanhin baari Le Select ei ole muuttunut luomisensa jälkeen 11.11.1949 pidettyjen avajaisten jälkeen! Tämä on myös saaren ainoa pikaruokaan valjastettu baari. Hinnat ovat maltilliset, ruoka hyvää ja juomat laadukkaita. Mikä yllättävintä: paikka on aina täynnä!

Sama hurrikaani Irma riehui täällä kuin naapurisaarillakin. Erona vain on se, että St Barts on kuitenkin jo täysin lomailukunnossa -toisin kuin naapurisaarensa. Jälleenrakennukseen ei mennyt kauaakaan, kun miljonäärien kukkaron nyörit olivat auki.

Vaikka saari on pieni, yksityisyyttä tarjoavia huviloita löytyy pitkin rantoja. Täällä yksityisyys on luksusta, mikä houkuttelee saaren miljonäärit eristäytymään huviloihinsa. Nikki Beachille tullaan näyttäytymään, siellä on myös saaren paparazzit. Muutoin rannat ovat rauhallisia.

Mikäli siis kaipaat luksuslomaa Karibialla (isommalla rahalla), ei kannata unohtaa St. Bartsia. Täällä leppoinen elämä jatkuu luonnon ainutlaatuisessa ympäristössä, jota reunustavat turkoosissa meressä kylpevät valkoiset hiekkarannat.

Vastaa