You are currently viewing ¡Salud! – Pari lasia viiniä, kuplilla ja ilman

¡Salud! – Pari lasia viiniä, kuplilla ja ilman

  • Artikkelin kategoria:Ulkomaat

Yksi matkojemme mielenkiintoisimpia retkiä ovat paikalliset viinitilavierailut, sillä oma ammatillinen osaaminen sekä rakkaus lajia kohtaan vahvistuvat aina näillä käynneillä! Tällä kertaa Barcelonan matkan yhteydessä oli ilo päästä tutustumaan viinitiloihin Penedèsin alueella.

Viiniretken ostimme vasta Barcelonasta Plaza de Catalunya-aukiolta pienestä kojusta, koska emme olleet ihan varmoja, minä päivänä retkelle lähtisimme. Retken järjestäjiä on monia ja hintahaitari huima. Tällä kertaa halusimme helpon bussimatkan paikallisoppaan palveluilla, koska heidän kauttaan avautuu yleensä valtavasti asioita ja tarinoita, joita et “omin nokkinesi” kuule ja koe. 

Suomesta käsin voi myös jo varata matkan esimerkiksi täältä. Tämän sivuston esimerkkikierros onkin lähes identtinen meidän matkamme kanssa. Varsinkin sesonkiaikana voi olla järkevää varata vierailupäivä ja -matka jo etukäteen varmistaakseen pääsyn tiloille. Budjettimatkailija ottaa junan ja ostaa (opastetun) kierroksen vasta perillä.

JEAN LEON

Jean Leon viinit tuotetaan 100 hehtaarin tarhoilta hänen omilla synnyinseuduillaan Penedés’n sydämessä. Jean Leonin uskomattomasta elämästä voit lukea täältä; kuinka nuori espanjalainen poika päätyi monen mutkan kautta Los Angelesiin ja tuli perustaneeksi yhden maailman upeimmista ruokaravintoloista, La Scalan. Penedèsin viinitilan Jean Leon perusti vuonna 1963 valmistaakseen täydellistä viiniä ravintolansa vaativille asiakkaille.

Tilan vanhat köynnökset on tuotu maailman tunnetuimmilta viinitarhoilta Bordeaux’sta ja Burgundista. Tyyliltään Jean Leon edustaa käsityöläisviinejä; tarhoilla tapahtuva työ tehdään huolellisena käsityönä ja tila käyttää mahdollisimman luontoystävällisiä menetelmiä. 

TORRES

Torresin viinit lienevät koko Espanjan tunnetuimmat viinit. Viinitilan historia ulottuu vuoteen 1870. Nykyisin johdossa on viides sukupolvi Torresia – ja viides Miguel. Yhtiön tavoitteena on ollut kautta aikain viinintuotannnon kehittäminen ja uusien menetelmien löytäminen. Nykyisinkin yhtiö panostaa poikkeuksellisen voimakkaasti tutkimustyöhön. Tänäpäivänä Torresilla on viinintuotantoa myös USAssa ja Chilessä.

Tilakierroksen aluksi hyppäsimme “junaan”, jonka kyydissä tutustuimme ensin tilaan ulkoa käsin. Junamatkan ajan meillä oli mahdollista seurata opastusta kuulokkeiden kautta.

…ja sitten kellariin sisälle. Kellarissa oli todella viileää ja hämyisää, lähes pimeää.

Kierroksen kohokohta oli täälläkin lasissa ja lautasella. Taktisesti oikein sijoitetun maisteluhetken jälkeen oli mahdollisuus suunnata ostoksille tilamyymälään tai perehtymään tilan historiaan museoon. Torresilla on hämmästyttävän laaja valikoima erihintaisia viinejä. Monia viinejä markkinoidaan rypäle edellä ja yhdestä rypälelajikkeesta tehtyjä viinejä löytyy useita. Valikoimassa on edullisia massatuotettuja viinejä, mutta myös kalliimpia viinejä aina huippulaatuisiin ikoniviineihin asti.

Omia makunystyröitä hiveli tällä kertaa jopa viinejä enemmän Torresin 30-vuotias brandytisle Jaime I.  Sellainen lähti kotiinkin muistona ihastuttavasta matkasta.

 

FREIXENET

Suurin osa espanjalaisesta cava-kuohuviinistä valmistetaan Penedèsin alueella. Paikalliset rypälelajikkeet macabeo, parellada ja xarel-lo toimivat cava-kuohuviinien runkona, mutta myös chardonnayta voidaan käyttää rypälesekoituksessa. Kaikki cavat valmistetaan klassisella kuohuviinimenetelmällä, jolloin kuplia tuottava toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Yksi suurimpia cavan tuottajia alueella on Freixenet. Freixenet-perheen juuret ulottuvat vuoteen 1861, jolloin Francesc Sala Ferrés ryhtyi valmistamaan ja viemään viiniä Amerikkaan. Tällä tilalla valmistetaan edelleen pieniä määriä cavaa ja nykyinen omistajaperhe on kunnostanut alkuperäisen viinitalon. Tänä päivänä Freixenet harjoittaa viininviljelyä kaikilla merkittävillä viinialueilla ympäri maailmaa.

Vierailu tilalla alkoi esittelyfilmillä, jonka jälkeen opas kertoi kattavasti tilan monimuotoisesta viininviljelystä ja tuotannosta.

Sen jälkeen teimme kieroksen kellareissa hämähäkin seittien peittämästä vanhimmasta osasta uusimpaan. Siellä kuulimme vaihe vaiheelta mielenkiintoisesti demonstroidun esityksen kuohuviinin valmistusprosessista, jossa perinne ja huipputekniikka elävät rinnakkain. 

Kierroksen kruunasi cava-maistelu. Cavan elegantti suutuntuma on pitkälti pullokäymisen ansiota. Viinitilalla sakan kanssa hiljalleen kypsynyt cava saa runsaan hedelmäisyytensä ympärille viehättävän monivivahteisen makumaailman. Ryhdikäs ja runsas kuplarakenne yhdistettynä raikkaan hedelmäiseen aromiprofiiliin on cavan ominaispiirre.

Alunperin 8 tunnin päiväretki kuulosti aika rankalta, mutta päivä meni todella nopeasti. Retki oli erittäin mielenkiintoinen ja anti valtava asiantuntevien paikallisoppaiden sekä asiaan vihkiytyneiden viinioppaiden ansiosta. Vaikka tästä matkasta on jo aikaa, kuvien kautta nämä muistot elävät mielessämme vahvoina. Hauska, kokemuksiltaan upea ja erilainen matka jälleen kerran!

Vastaa