seinävaate

Madrid – täydellinen kohde syyslomalle

  • Artikkelin kategoria:Ulkomaat

Korona-ajan hellittäessä olin tyttäreni kanssa Madridissa Lokakuussa. Kriteereinä tämän kertaiselle äkkilähdöllä oli edulliset lentoliput + aurinkoa ja lämpöä. Ajankohta oli 100% onnistunut; off season -kausi, mikä tarkoittaa väljyyttä nähtävyyksillä ja edullisempia hotellihuonehintoja, mutta keli mitä parhain kaupunkilomaa ajatellen. Nähtävyyksien osalta Madridissa ei ole sitä yhtä Must-kohdetta, mutta silti neljä päivää perillä on auttamattoman lyhyt aika tutustua kaupunkiin! Tämä matka poikkesi aiemmista sillä, että nyt keskityimme myös ostosten tekemiseen ja siihen kohde oli nappivalinta!

Madridissa on erittäin kattava metroverkosto ja metrolla kulkeminen on edullista ja superhelppoa. Viiden pysäkinvälin kertalippu maksaa 1,50€ ja pidempi sitten 0,10€/asema, mutta korkeintaan kuitenkin vain 2€. Poikkeuksen tekee lentokenttälinja, matka keskustassa sinne maksaa 5€. Linjoja on 12 ja ne on selkeästi merkitty. Lippuja myydään metroasemilta ja tupakkakioskeista, mutta kaikista kätevin se on hankkia metroasemalla sijaitsevista automaateista. Metrot kulkevat päivällä 3-5 minuutin välein, yöllä harvemmin.

Hotelliksi valikoitui tällä kertaa sijainti-, parveke ja aamiaiskriteerit täyttänyt Hotel Madrid plaza de España

Neljää tähteä en kuitenkaan palautteessakaan antanut meluisuuden (parvekkeen ovi jäi yläosasta hieman raolleen), kovan patjan ja kylmän veden takia. Ok, tuli sieltä lämmintä vettä, mutta sitä piti laskea ihan tolkuttoman kauan.. Sijainti oli todella hyvä metron ja Gran Via -kauppakadun varrella. Lisäksi omalta parvekkeelta pystyi ihailemaan ihmisvilinää ja nauttimaan iltapäivän siestan auringosta.

Gran Via sykkii elämää kellon ympäri

Gran Via on pitkä puistokatu, joka edustaa arkkitehtuuriltaan 1900-luvun alkupuoliskoa. Hotellin puoleinen osuus Gran Via-kadusta edustaa arkkitehtuuriltaan 1930-50 – lukuja. Alueen keskus on Plaza del Callao, joka on eräänlainen Times Square pienoiskoossa valtavine mainostauluineen ja amerikkalaistyylisine rakennuksineen. Gran Via päättyy Plaza del Españalle ja alue on täynnä teattereita ja jonot niihin iltaisin on pitkiä. 

Alue Plaza del Callaolta Plaza del Solille on täynnä kansainvälisiä kauppaketjuja ja hurmaavia käsityöliikkeitä. El Corte Ingles -tavaratalo on levittäytynyt useaan rakennukseen alueella.

Puerta del Sol on Madridin vilkkain aukio. Rakennukset ovat peräisin 1800- luvulta ja alueen tunnistaa isosta Tio Pepe -mainoksesta. 

Aukiolta lähtee moneen suuntaan kapeita katuja, mitkä kätkevät sisäänsä niin tunnelmallisia ravintoloita kuin pieniä putiikkeja.

Kuninkaanlinna Palacio Real

Kuninkaanlinnan paikalla on ollut alunperin linnoitus, josta Kastilian kuninkaat muokkasivat aikojen saatossa linnan. Jouluyönä 1734 tulipalossa tuhoutuneen vanhan linnan tilalle rakennettiin nykyinen Palacio Real. Palatsia rakennettiin yli 30 vuotta ja siksipä palatsissa on sekä myöhäisbarokkia että uusklassismia.

Kiertokäyntiin voi ostaa lippuja kuninkaanlinnan virallisilta sivuilta tai esim amigotours. kautta. Jos olet kaupungissa kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 12, voit seurata juhlallisia vahdinvaihtoa paraatiaukiolla linnan sisäpihalla. Paikallisoppaan opastaman 1,5 tunnin kierroksen hinta on noin 25€, omatoimisesti 12-15€.

Sisäänkäynnin jälkeen edessä avautuu suuri pääportaikko, mikä johtaa kuninkaallisiin huoneisiin.

Ensimmäistä huonetta, Hilpariritarien salonkia koristavat Tiepolon upeat freskot ja seuraavaa pylvässalonkia upeat seinävaatteet Rafaelin hahmoja mukaillen. Pylvässalonki on ollut näyttämönä monissa tärkeissä tapahtumissa niin sopimusten allekirjoittamisissa kuin vallan vaihdoissa.

Seuraavana on vuorossa kuninkaiden asuinhuoneita. Niissä ei harmillisesti saanut valokuvata. Gasparinisalissa on Goyan maalaamia kokovartalokuvia Kaarle IV:stä ja hänen puolisostaan Maria Luisasta, Kaarle III makuuhuone on esimerkki rokokoosta ja Posliinisalissa on nimensä mukaisesti paljon posliinia.

Edelleenkin valtiovierailujen käytössä oleva ruokasali oli henkeäsalpaavan upea! Sinne mahtuu syömään 140 vierasta ja mallikattaukset oikein kutsuvat istumaan pöytiin. Seuraavana pääsimme tutustumaan eri kuninkaiden aikaisiin astiastoihin, niitä käytetään edelleenkin arvokkaissa kutsuvierastilaisuuksissa. Harmi vaan, kun kuvaaminen oli kielletty tälläkin osastolla.

Kierros jatkui kuninkaallisen kappelin, biljardihuoneen, tupakkahuoneessa ja Maria Liisan buduaarin kautta musiikkisaliin, missä on upea kokoelma 1600-luvulla valmistettuja Stradivarius-viuluja. Kierros päättyy kullalla ja sametille verhoiltua valtaistuinsaliin.

Nykyinen kuningas perheineen ei asu linnassa vaan Zarzuellan palatsissa Madridin laitamilla. Linna on vain edustuskäytössä ja virallisten tilaisuuksien näyttämönä.

Casa de Campo

Casa de Campon yli 1,7 hehtaarin puistoalue oli aikaisemmin kuninkaiden metsästysmaita ja alue alkaakin heti kuninkaanlinnan aukiolta. 

Nykyään tämä valtava puistometsikkö on varsinkin viikonloppuisin paikallisten suosima ulkoilualue. 

Hyppäsimme Parque del Oestesta puiston yli vievän köysiradan hyttiin ihailemaan maisemaa ja alueen mahtavuutta. 

Kuuden euron ilmamatka Madridin yllä kesti 11 minuuttia ja siitä sai hyvän käsityksen kaupunkikuvasta. Lisätietoja täältä: telefericomadrid.es

Lähtöpaikan alapuolella on (varmasti kesällä todella upea) ruusutarha Roselada, mistä löytyy 600 lajiketta.

Zoo Mardid

Zoo Madrid sijaitsee myös puistoalueella. Sinne pääsee kätevästi metrolinja 10 Puerta del Suria kohti ja pois kannattaa jäädä Bat´anin pysäkillä. Puistopolkuja pitkin ei ole kuin alle kilometri kävelymatkaa eläintarhaan.

Museo del Prado

Vaikkei olisi suuri taiteen ystävä tai ymmärtäisi siitä hirveästi, silti kannattaa vierailla ainakin Madridin Prado museossa. Museon seinien sisällä on maailman arvokkaimpiin kuuluvia eurooppalaisen taiteen kokoelmia. Pysyvistä näyttelyistä löytyy Fransisco de Goyan, Diego Velazquezin, El Grecon, Tizianin ja Rubensin taideteoksia. Vaikutuksen tekivät ennen kaikkea Rubensin uhkeat naiset ja valtavan kokoiset työt.

Vastaa