You are currently viewing Beef curry – Without beef and curry

Beef curry – Without beef and curry

  • Artikkelin kategoria:Ruoka

Yksi meidän perheen ehdottomia lempiruokia on mausteinen Beef curry. Hauskinta tässä tietenkin on se, että hirvenlihasta tehtynä se ei ensinnäkään on ”Beef” ja maustepurkista saatavaa currya tässä padassa ei lainkaan ole! Ihana ruoka siinäkin mielessä, että tämän voi melkein unohtaa uuniin, sillä tämä combo rakastaa hiljaista muhimista. Mielikuvat keltaisesta curry-ruoasta vievät Intiaan, mutta Beef curry tuskin tulee maasta, missä lehmä on pyhä eläin. Intia-yhteys tähän ruokaan kuitenkin tulee Naan-leivän myötä; tänään tein leivät hapanjuureen ja paluuta entiseen ei enää ole 😊.

Currypurkki löytyy varmaan lähes jokaisen maustekaapista. Tiesitkö, että curry ei ole mauste vaan mausteseos, jonka nimi tulee tamilinkielisestä sanasta kari, joka tarkoittaa kastiketta. Curry on yleensä jopa 12-15 mausteen seos, josta hienonnettujen mausteiden aromi tulee voimakkaasti esiin. Curryssä käytetään raaka-aineina mm. kurkumaa, valkosipulia, muskottia, inkivääriä, kardemummaa, juustokuminaa, neilikkaa, kanelia, mustapippuria, cayennepippuria ja korianteria.

Jos haluat saada currysta kaiken irti, paista se ennen ruokaan lisäämistä rasvassa! Muita tällaisia rasvanrakastajamausteita ovat kurkuma, paprika ja chili. Tässä ohjeessa voit harjoitella tätä menetelmää jo kurkuman kanssa. Tämän kikan ansiosta saat ruokaasi täyteläisen maun lisäksi myös kauniin värin.

Kun kurkumaa paistaa pannulla kuumassa rasvassa ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä, mausteesta vapautuu huomattavasti enemmän aromeja.

Ainekset:

  • 600 g hirven paistia (tai naudan paistisuikaleita))
  • öljy-voiseosta paistamiseen
  • (vettä pannun huuhteluun)
  • 2 sipulia
  • 4-6 valkosipulin kynttä
  • 1-2 chiliä (medium)
  • n 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • puntti tuoretta korianteria
  • 3 tl kurkumaa
  • 3 tl garam masalaa
  • (1 lihaliemikuutio) tai suolaa
  • 400 g paseerattua tomaattia
  • 250 g kookoskermaa

Valmistusohje:

Suikaloi paisti ja ruskista liha pienissä erissä voi-öljyseoksessa. Huuhtele pannu tarvittaessa ja lisää tämä aromikas vesi pataan.

Laita kuumalle pannulle rasvaseokseen myös kurkuma, chilit, valkosipulit ja sipulit ja kuullota ne.

Lisää kaikki pataan (korianterista vain osa) ja anna muhia miedolla lämmöllä (max. 150 astetta) 2-3 tuntia.

Tarjoile naanleipien, tuoreen korianterin ja riisin kera.

Naan-leivät hapanjuurella

  • 220 g aktiivista juurta
  • 150 g turkkilaista jogurttia
  • 15 g pehmeää voita
  • n 200 g vehnäjauhoja
  • 7 g suolaa
  1. Sekoita juuri, jogurtti ja pehmeä voi yleiskoneessa.
  2. Lisää jauhot pienissä erissä (+ suola jauhojen mukana). Taikina on pehmeä, mutta napakka.
  3. Anna taikinan olla peiteltynä huoneenlämmössä 3-4 h, taittele puolen tunnin välein. Halutessasi voit laittaa taikinan nyt jääkaappiin yön yli tai jatkaa seuraavaan vaiheeseen.
  4. Paloittele taikina halutun kokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. Anna nousta useamman tunnin ajan peiteltynä (älä anna pinnan kuivua).
Hitaasti hyvä tulee!
  1. Taputtele pullat ohuiksi ”lätyiksi” ja paista kuumalla pellillä muutama minuutti erittäin kuumassa uunissa. Paistaminen onnistuu myös grillissä!
  2. Sivele pinnat sulatetulla voilla! nauti lämpimänä.
Naanleivät tulisi paistaa nopeasti todella kuumassa uunissa.

Mielestäni paras Naan-leipä ohje ilman juurta on tämä valion ohje . Tämän kokonaisuuden kruunasi täydellinen viini Portugalista: runsas ja aromikas LAB Reserva .

Bon Appetit!

Vastaa