You are currently viewing Makuelämysten hurmaa Saimaalla
Kuva sahanlahtiresort.fi

Makuelämysten hurmaa Saimaalla

Puumalassa sijaitseva Sahanlahti syntyi 1765 perustetun vesisahan ympärille, missä sahatoimintaa harjoitettiin lopulta lähes 200 vuotta. Tänä päivänä tässä uniikissa ja kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisessa ympäristössä Saimaan rannalla nautinnollisen kesäloman palikat ovat kohdillaan. Alueella on monipuoliset palvelut niin aktiivilomalaista kuin lekottelijaakin ajatellen. Kartanomainen päärakennus on alkujaan ollut Sahan johtajan virka-asunto ja kirjailija Elsa Heporaudan synnyinkoti. 


Tekemistä, näkemistä ja kokemista alueella riittää. Pieni ja hyvin hoidettu uimaranta on ihan alueen sydämessä lähellä suihku- ja WC-tiloja. Sahanlahdessa saunoja on useita, joista savusauna lämpenee tiistaisin yhteissaunana. Uusi padelkenttä mahdollistaa suosikkilajin harrastuksen ja monia muita kesäpelejä ja -vehkeitä voi vuokrata respasta. 60 kilometrin mittaiselle Puumalan saaristokierrokselle pääsee Resortin pihasta vaikka sähköpyörällä.

Sahanlahden kulttuurikesään kuuluu niin omaa kesäteatteria, komedia-klubeja kuin eturivin artistejakin pienissä, riisutuissa kokoonpanoissa. Näiden kaikkien näyttämönä toimii pihapiirissä sijaitseva Elämysverstas. Vain 300-paikkaisessa tunnelmallisessa salissa esitykset aistii aivan eri tavalla kuin isoissa konserttisaleissa.

Saimaa Gastronomy


Erityisen ihastunut olen Sahanlahti Resortin ravintola- ja ruokatarjontaan. Kolmesta artesaaniravintolasta löytyy vaativaan makuunkin syötävää ja juotavaa. Rantamakasiinin listalta löytyy napolilaistyylisiä pizzoja ja laavakivigrillin burgereita kehutaan kovasti; niitä tullaan syömään kauempaakin. Makasiinin terassilla on kiva istua iltaa ja kuluttaa aikaa seuraamalla satamaan lipuvia veneitä. Uusi ginibaari sammuttaa janoisimmankin lomalaisen – ja janon!

Kesäiltaisin ravintola Koskivahdin ruokalistalla on tarjolla lähialueen pientuottajien raaka-aineista käsityönä alusta loppuun valmistettuja à la carte -annoksia. Listalla on satokauden tuotteita ja pientuottajien antimia.  Sahanlahti on yksi Saimaa Gastronomy ystäväyrityksistä, joka käyttää D.O. Saimaa alkuperämerkittyjä tuotteita. D.O. Saimaa -alkuperämerkki (Designation of Origin) tarkoittaa, että tuote tai raaka-aine on valmistettu Saimaan seudulla korkeita laatukriteerejä noudattaen. Allaolevaa Saimaan menua voin lämpimästi suositella!

SaimaaMenu

Eturuoka
Hauhalan tilan hanhea kolmella tavalla, Savustettua Asikaisen luomu perunaa, puolukkaa ja villiyrttisalaattia

Väliruoka
Puumalan kirjolohta, kurkkua ja piimää

Pääruoka
Kalastaja Laineen kuhaa mie de pain ja muikun mätiä, beurre blanc, Asikaisen luomuperunaa ja kesäkasviksia

Jälkiruoka
Sahanlahden itse tehtyä vaniljajäätelöä, raparperia ja kauraa

Caravan-alue

Resortin pieni ja idyllinen caravan-alue sijaitsee Saimaan rannalla upeissa maisemissa. Alue on pienehkö, uniikki helmi metsän reunassa kaikkine huoltopalveluineen. Karavaanaria ilahduttaa kohtuullinen hinnoittelu yöpymisvuorokausissa; 23€/vrk + 5€ sähkömaksu. Paikkavarauksia ei voi tehdä ennakkoon ja itse on käytävä tarkistamassa, mahtuuko oma auto vielä alueelle. Sepelipäällysteiset paikat ovat sen verran kapeita ja maasto metsäisen epätasaista, että sivuteltan pystyttäminen on haasteellista. Kaikki huoltohommat ja palvelut ovat lyhyen kävelymatkan päässä ja lintujen viserrykseen on aamulla aina kiva herätä!

Tullessa tai lähtiessä Sahanlahdesta kannattaa pysähtyä myös Puumalan sympaattisessa satamassa. Jos ei muuta, niin maistele ainakin Haapasalon hatsapureja tai muita georgialaisia herkkuja!

Vastaa