You are currently viewing Rauhalahden leirintäalue heräilee kesään

Rauhalahden leirintäalue heräilee kesään

Saan nauttia keväisestä luonnosta, seurata leirintäalueen heräämistä kesään ja samalla toteuttaa erästä haavettani kokonaisen kuukauden ajan asuessani liikkuvassa kodissani leirintäalueella. Olen jäänyt koukkuun harrastukseen kolme vuotta sitten ja viettänyt autossa niin paljon aikaa kuin se vain on ollut mahdollista.

En koe, että pyörien päällä eläminen eroaa oleellisesti asunnossa asumisesta. Autossa on kaikki tarvittava: mukava sänky, keittiö jääkaappeineen, juokseva vesi hanassa sekä lämmitys ihan siinä missä normaalissa asunnossakin. Lisäksi ovelta lähtevät upeat lenkkipolut, joilla on kätevää käydä happea haukkaamassa.

Järvi-Suomen pääkaupungissa, Kallaveden rannalla Kuopiossa sijaitseva Rauhalahden leirintäalue on yksi Suomen suurimpia, kauneimpia ja viihtyisimpiä. Alue sijaitsee vain 6 km Kuopion keskustasta. Minun pysäkkini seuraavan kuukauden ajan.

Toukokuun 2. päivä

eli ensimmäinen yöpymisvuorokausi tuntui asettavan lähes katastrofin aineksia ja uskon koetukselle, kun aamun kesärenkaiden vaihdon jälkeen lunta alkoi tulla taivaan täydeltä. Yö oli kylmä ja aamun ensimmäinen näky ikkunasta ulos oli mykistävä: joka paikka paksun lumivaipan peitossa.

Vuonna 2020 valmistuneella Kivilammen rannan alueella on 27 ympärivuotista matkailuautopaikkaa

Sähkömittarissa lukemat vilisivät kuin pakomatkalla ja väsyneet aivoni laskivat sähkönkulutuksen olevan toistakymmentä euroa vuorokaudessa tätä vauhtia. Onneksi ei tarvinnut lähteä ajamaan minnekään. Kuten omakotitaloasumisessa, niin aloitin päiväni täälläkin lumitöillä…

Bussipysäkilläkin oli talviset näkymät.

Majoituskapasiteettia on yllin kyllin

Mökkivalikoimaa riittää moneen tarpeeseen ja makuun edullisista kesämökeistä laadukkaisiin talviasuttaviin lomahuviloihin. Rauhalahteen on tulossa lähiaikoina muutoksia asuinrakentamisen takia. Uusi asuinalue pienentää Rauhalahden leirintäaluetta ja pienet noin 50 leirintäalueen kesäkäytössä olevaa mökkiä sekä alueella olevat kaksi talousrakennusta puretaan pois.

Rauhalahden leirintäalueen 266 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa, noin 150 telttapaikkaa ja 6 venepaikkaa levittäytyvät kauniille puistomaiselle 38 hehtaarin laajuiselle alueelle. Vuorokausihinta on 22€ + henkilömaksu 7€ (enimmillään kuitenkin 28€). Camping Key Europe -kortilla saa 2 €;n alennuksen, SF-Caravankortilla vuorokausi halpenee euron verran.

Matkailuautossakin asuessa arki on arkea myös caravan-alueella, mutta arkirutiinit poikkeavat normaalista elämästä. Asumiseen kuuluu muun muassa vessan tyhjentämistä, tiskaamista, kaasupullon vaihtoa ja vedenhakua. Toisaalta siivoaminen on nopeampaa kuin kotona, koska tilaa on vähän.

Uusi huoltorakennus Kivilammen alueella on valmistunut 2020.

Alueen leirintäpalvelut käsittävät tällä hetkellä 6 eri huoltorakennusta, joissa on wc:t ja peseytymistilat, keittiö- ja ruokailutilat, pyykinpesu- ja kuivaushuoneet, kemiallisen wc:n ja harmaan veden tyhjennyspiste. Uusin huoltorakennus sijaitsee Kivilammen matkailuautopaikkojen välittömässä läheisyydessä. Runsaan 70 neliömetrin kokoisessa uudessa huoltorakennuksessa ovat muun muassa vessat ja suihkut, keittiö, inva-wc, varastoja, tekninen tila ja kemiallisen wc:n tyhjennyspiste. Vanhat huoltorakennukset ovat kipeästi remontin tarpeessa eikä uusi maalipintakaan olisi pahitteeksi.

Uusimmista mökeistä löytyy myös omat saunat

Alue on avoinna läpi vuoden, mutta on sanomattakin selvää, että parhaimmillaan ja eniten edukseen se on kesäkaudella.

Kallavesi vapautui jäistä

tänään 10. päivänä toukokuuta.

Lämpötilatkin kipuavat jo kymmenen asteen paremmalle puolelle ja luonto heräilee eloon.

Kelien lämpenemisen kunniaksi pystytin auton kylkeen sivuteltan ja yksiöni laajentui kaksioksi.

Lämpimät säät saavat nurmikon jo vihertämään ja vihdoin ilma tuntuu ja tuoksuu kesäiseltä. Jäiden lähtö sai tuulen lämpiämään, kun järvi ei hohka kylmyyttä. Kesäkalusteet etuteltassa kielivät jo aurinkoisista päivistä ja ensimmäiset auringonsäteet on pakko ottaa iholle talteen.

Yrtit viihtyvät auton kojelaudalla lähes kasvihuoneolosuhteissa!

Viisi tähteä kertoo tasosta

Suomessa on yli 400 leirintäaluetta. Alueen tasosta kertoo tähtiluokitus, mikä perustuu luokitustarkastajan katselmukseen, missä arvioidaan teknistä tasoa yhteispohjoismaisten vaatimusten mukaisesti. Tähtiluokitus ei kuitenkaan kerro esimerkiksi paikan palveluhengestä, henkilökunnan toiminnasta tai alueen tapahtumista. Suomessa on viisi viiden tähden leirintäaluetta, joista Rauhalahti on yksi.

Leirintäalueilla yöpyvät matkailijat arvostavat eri asioita. Perheet etsivät paikkoja, joissa riittää tekemistä lapsille, ja lemmikkien kanssa liikkuvat arvostavat leirintäalueita, joissa myös lemmikkien viihtyminen on huomioitu.  Pitempiaikaiset majoittujat arvostavat siistejä huoltotiloja ja alueen rauhallisuutta.

Äitienpäiväviikonloppu

oli kevään lämpimin ja koivutkin saivat lehtiverhoilun. Ensimmäistä kertaa piti avata auton kattoluukut viilentämään autoa!

Leirintäalueen palvelut

Leirintäalueen aitausten sisäpuolelta löytyy lähes kaikki tarvittavat palvelut lyhyt- ja pidempiaikaista oleilua varten. Rauhalahden vahvuuksia ovat kaunis puistomainen luonto, Kallavesi ja monenlaiset aktiviteetit.

Kartanon Sauna sekä kaksi rantasaunaa takaavat nautinnolliset löylyt Kallaveden rannalla. Rantasaunat ovat käytössä vain kesäisin, mutta Kartanon Sauna on käytössä vuoden ympäri.

Aamusauna rannalla kuuluu majoitusvuorokauden hintaan
Kallavesi-saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön

Kallavesi-sauna on varattavissa yksityiskäyttöön. Saunailtaan on mahdollista varata saunan terassilla oleva lämmitetty ulkoporeamme. Sieltä löytyy myös kesäkeittiö, jossa valmistaa maistuvat grilliruuat käden käänteessä.

Uimaranta on loivasti syvenevä

Aurinkoista kesäpäivää voi viettää lapsiystävällisellä uimarannalla. Ranta on matala ja hiekkapohjainen, jossa pienetkin lapset pääsevät nauttimaan vedestä. Ranta-alueella sijaitsee lisäksi lasten leikkipaikka sekä erillinen nuotiopaikka, joka on vapaassa käytössä.  

Saunan jälkeen maistuu grillimakkara vaikkapa Nuottakodalla.

Olipa sadetta taikka aurinkoa, niin makkaranpaisto onnistuu aina. Tämän mahdollistaa alueen kolme tulipaikkaa; Kivilammen kota, uimarannan tulipaikka ja Nuottakota. Nuottakota sijaitsee pienellä saarella, minne kävellään romanttista kävelysiltaa pitkin. Nuottakodalle mahtuu isompikin porukka iltaa istumaan tai nauttimaan auringon laskusta Kallaveden ylle. Kodan keskellä on tulipaikka, jota kiertää penkit ja sen seinät saa avattua joka puolelta auki.

Ravintolassa on anniskeluoikeudet ja suuri aurinkoterassi

Kesäravintola Rauhalahti tarjoaa kesäkaudella raikkaita salaatteja, herkullisia pizzoja ja hampurilaisaterioita sekä kahvilatuotteita. Koirakavereille on tarjolla koiraolutta. Viileä jäätelö ja kylmät virvokkeet voi ostaa mukaan uimarannalle ravintolan vieressä olevasta kesäkaupasta! Aktiivilomailija hoitaa samalla välineiden vuokrauksen. Niitä onkin, mistä valita: sup-lauta, kanootti, kajakki, soutuvene, sähköscootteri, polkuautot…

Vesijettivuokraus löytyy rantasaunan nurkalta

Helatorstaiviikonloppuna

oli ensimmäiset yli +20 asteen lämpimät. Aurinko, miten kuumasti se lämmittikin!

Paikalliset biitsipelaajat valtaavat kentät tiistai-iltaisin
Kesäkelit saivat ihmiset rannoille pelaamaan ja uimaan

Leirintäalueelta pääsee kätevästi kuntopoluille, jotka risteilevät alueen läheisessä maastossa. Kuntopolku on valaistu, joten ulkoilu onnistuu myös syksyllä iltojen pimentyessä.  Myös koirille löytyy oma uimaranta ja ulkoilutusalue.

Kylpylähotelli Rauhalahden puolelta lähtee Katiskaniemen luontopolku, joka on suurimmaksi osaksi luonnonsuojelualueella. 2,5 km mittainen luontopolku kiertelee Katiskaniemen rantoja myötäillen. Katiskaniemen esite ja kartta löytyvät täältä

Lenkkipolkuja riittää Rauhalahdessa niin paljon, että yhtenäkään iltana minun ei tarvinnut talloa samoja polkuja. Mikä parasta, ne kiemurtelevat metsikössä ja rantoja pitkin upeissa maisemissa. Pyörällä pääsee vielä pidemmälle ja matka Kuopion keskustaan ei kestä kuin parikymmentä minuuttia. Iltalenkkini päättyivät monesti kesäteatterin nurkille; sieltä kuului joko hersyvä naurunremakka tai sitten siellä harjoiteltiin tosissaan tulevaa kesäteatteria varten.

Leirintäalueen kyljessä on kesäteatteri ja eläinpuisto.

Suuren suosion saavuttanut Kesäteatteri palvelee tänä kesänä 29.6-12.8.23. Karavaanarit on Antti Heikkisen ja Ismo Apellin kirjoittama komediallinen musiikkinäytelmä, joka kertoo veikeästä juhannusyöstä karavaanarialueella. Näytelmä sai alun perin ensi-iltansa Koljonvirta Teatterissa 2016, jolloin siitä tuli Iisalmen Mansikkaniemen juhlakentän kaikkien aikojen menestyksekkäin näytelmä. Nyt entistäkin naurettavampi, koskettavampi ja vauhdikkaampi versio saa ensi-iltansa 29.6.2023

”Karavaanarit” sopii hyvin Rauhalahteen 🙂

Rauhalahden parkkipaikalta pääsee suoraan eläinpuistoon. Siellä asustelee kirjava joukko erilaisia maatilan eläimiä. Eläinpuistosta löytyy tuttuja maatilan eläimiä kuten vuohia, vasikoita ja lampaita karitsoineen. 

Eläinpuiston lisäksi Rauhalahden Kartanon iloiset alpakat löytyvät leirintäalueen pihatien varrelta. Eksoottiset kamelieläimet saavat jokaisen hyvällä mielelle ja niiden metkuja on hauska seurata

Kylpylähotelli Rauhalahti

Jos aktiviteetit loppuvat leirintäalueella, kävelymatkan päässä leirintäalueesta sijaitsevasta kylpylästä niitä löytyy paljon lisää. Jos parketin partaveitsen menojalkaa vipattaa, lakerikenkiä ei kannata jättää matkailuauton takatalliin, vaan sujauttaa jalkaan ja suunnata hotellin parketille. Sadepäivää voi viettää pulikoiden kylpylän altaissa tai nauttia vaikka hemmottelevista hoidoista spa-osastolla.

Elämys voi tulla monesta muustakin asiasta kuin leirinnästä

Elämys on monin aistein koettua iloa. Tänään sitä tarjosi Jätkänkämpän savusaunan kuumat löylyt, vilvoittava Kallavesi ja palanpainikkeeksi rempseä hanurimusiikki. Näistä perinneilloista pääsee nauttimaan Rauhalahdessa tiistaisin – kesäaikaan myös torstaisin klo 16-21.

”Mualiman” suurin savusauna
Savusaunan kiuas luovuttaa lämpöä monta tuntia

Lue lisää savusaunareissustani täältä

Raikkaat luonnonvedet, monimuotoiset aktiviteetit, saunat ja grilliruoka ovat ruhtinaallisesti edustettuina Rauhalahden leirintäalueella. Tekemisen ja olemisen puolesta täällä viihtyy vaikka pidemmänkin ajan.

Alla olevasta kartasta näet lisää kesäpäivien tekemistä Rauhalahden alueella!

Koti pienessä koossa

Toukokuu – kokonainen kuukausi on kulunut aivan liian nopeasti. Keväiseen toukokuuhun on mahtunut pakkasta, lumisadetta, lähes hellerajaa hipova kesäpäivä, luontoa puhdistavia sateita ja ennen kaikkea monen monta mukavaa hetkeä.

Nyt on aika purkaa leiri ja suunnata kohti uusia seikkailuja.

Tämän maailman yltäkylläisyys ja tavarapaljous ovat herättäneet minut haaveilemaan ja nauttimaan yksinkertaisista asioista. Matkailuautossa asuminen sopii hyvin tavaran paljouteen kyllästyneelle ihmiselle. Pieneen tilaan pakkautuessaan on pakko ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat. Hämmästyttävää, miten vähällä oikeasti pärjää! Vaikka pyörien päällä eläminen ei eroa oleellisesti asunnossa asumisesta kaikkine mukavuuksineen, ajatus elää hetken aikaa yksinkertaisemmin ja lähellä luontoa. Yöllinen herääminkään ei haittaa, jos heräät linnun lauluun tai sateen ropinaan. Kaiken ylitse nousee nautinto. Rakastan tätä yksinkertaisuutta!

Vastaa